„Karadzic voor einde maand gevangen”
Hoofdaanklager Carla Del Ponte van het Joegoslavië-tribunaal verwacht dat de door het tribunaal aangeklaagde voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic voor het eind van de maand wordt gearresteerd.
Karadzic is door het tribunaal aangeklaagd wegens volkerenmoord, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. Hij is al acht jaar voortvluchtig.
Del Ponte zei dit tegen het Zwitserse persbureau ATS. „Wij hebben goede redenen om aan te nemen dat Karadzic op 29 juni aan ons overgedragen wordt”, aldus de hoofdaanklager.
De aanhouding van Karadzic is voor Bosnië de enige kans om deel te mogen nemen aan het ”Partnerschap voor Vrede”, de opmaat naar het lidmaatschap van de NAVO. Eind mei zei NAVO-chef De Hoop Scheffer nog dat de kansen voor Bosnië praktisch nihil zijn, vanwege de slechte samenwerking met het tribunaal.
Del Ponte zei zaterdag verder dat zij samen met de president van het tribunaal bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een klacht gaat indienen tegen de Servische premier Kostunica, omdat hij niet meewerkt met het tribunaal en geen verdachten overdraagt.
Del Ponte doelt daarmee op de andere belangrijke nog voortvluchtige Bosnisch-Servische leider, de vroegere legerchef Ratko Mladic. Zijn aanhouding „hangt af van de Servische regering”, aldus Del Ponte. Ook Mladic is door het tribunaal aangeklaagd voor genocide bij de val van moslimenclave Srebrenica en voor oorlogsmisdaden tijdens de belegering van Sarajevo.
De Bosnische Serviërs hebben in een vrijdag uitgekomen rapport voor het eerst formeel erkend verantwoordelijk te zijn geweest voor de massamoord op duizenden moslimmannen uit Srebrenica in 1995. Een Bosnisch-Servische commissie die de afgelopen jaren onderzoek heeft verricht naar de gebeurtenissen in Srebrenica, concludeert in het rapport dat eenheden van het Bosnisch-Servische leger en de politie hebben deelgenomen aan de massamoord.
De Bosnisch-Servische Srebrenica-commissie werd afgelopen jaar samengesteld door de internationale bestuurder in Bosnië, Paddy Ashdown. Het doel van de commissie moest zijn om de graven van de bij de massamoord omgekomen moslims te lokaliseren en de moordenaars te vinden. Maar een aantal van de eigen leden saboteerde het werk van de commissie en de Bosnisch-Servische autoriteiten weigerden mee te werken aan het onderzoek naar de genocide bij Srebrenica. Pas nadat Ashdown een aantal van de commissieleden had vervangen en met sancties had gedreigd tegen de Bosnisch-Servische overheid begon het onderzoek resultaten op te leveren.