Geboortedag Anne Frank herdacht
De 75e geboortedag van Anne Frank is zaterdag door veel bezoekers in Amsterdam herdacht. Ruim 4000 mensen kozen deze dag uit om het achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam te bezoeken.
Het Anne Frank Huis besteedde de hele dag aandacht aan de geboortedag van de beroemde dagboekschrijfster en bleef tot middernacht geopend voor publiek.
Tussen 18.00 en 21.00 uur deden kinderen mee aan een speurtocht door het huis. Daarbij mochten zij zelfs de achtertuin in, die normaal gesloten blijft voor publiek. Het museum vertoonde ook de film ”Rin-Tin-Tin”, die Anne zelf op haar verjaardagsfeestje in 1942 bekeek. Jacqueline van Maarsen, een vroegere vriendin van Anne, was aanwezig om te vertellen over haar vriendschap met het beroemde meisje.
Vanaf 21.00 uur was het Anne Frank Huis voor de volwassenen. Ruimten die normaal gesloten blijven, werden voor de gelegenheid geopend voor publiek. Dichter des Vaderlands Simon Vinkenoog las als cadeau een speciaal gedicht voor. Een woordvoerster van het Anne Frank Huis zei dat er opvallend veel Nederlanders naar het museum kwamen.
„De extra dingen die wij voor deze dag hadden georganiseerd, trokken echt de aandacht. Mensen kwamen speciaal om de kamer van Otto Frank te zien en even in de achtertuin te staan,” aldus de woordvoerster.
In het Amsterdamse fotografiemuseum Foam aan de Keizersgracht ging zaterdag de tentoonstelling ”Foto’s van Otto Frank” van start. In het museum zijn foto’s uit de familiealbums van de familie Frank te zien, waarvan de meeste door vader Frank zelf zijn gemaakt.
Een aantal van de beelden werd nooit eerder vertoond. Ruim 180 bezoekers bewonderden de kiekjes op de openingsdag en dat is volgens een woordvoerster van Foam een hoge opkomst. De tentoonstelling is tot en met 12 september te zien.
Anne Frank werd op 12 juni 1929 geboren in het Duitse Frankfurt. Zij en haar familie doken tijdens de Tweede Wereldoorlog onder in het leegstaande achterhuis van het bedrijf van vader Otto Frank. In augustus 1944 werd de familie verraden en opgepakt. Anne overleed in maart 1945 in het Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen aan tyfus.