Westerlingen in Riyad bang na aanslagen
In de gemeenschap van duizenden westerse werknemers in Saudi-Arabië zit de schrik er goed in na de dodelijke aanslag op een Amerikaan van zaterdag. Het was de zesde aanval op westerlingen in zes weken tijd. Een tweede Amerikaan wordt vermist. In het land werken ongeveer 35.000 Amerikanen en 30.000 Britten. De aanslag en de ontvoering zijn opgeëist door de terreurgroep al-Qaida.
De moord werd rond 16.00 uur gepleegd in de wijk Malaz. De Amerikaanse ambassade liet weten dat het slachtoffer Kenneth Scroggs heette. Hij werd volgens getuigen door drie personen doodgeschoten toen hij zijn auto de garage bij zijn huis inreed. De ontvoerde Amerikaan is volgens al-Qaida Paul Johnson, een werknemer van Lockheed Martin.
In de verklaring zegt al-Qaida Johnson net zo te zullen behandelen als de Amerikanen gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad en op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo op Cuba hebben behandeld. Volgens al-Qaida is Johnson een van de vier deskundigen die in Saudi-Arabië Apache-helikoptersystemen ontwikkelen. Een van de andere vier zou Scroggs zijn geweest. Bij de verklaring staan een pasfoto van een man met bruin haar en een business card van Lockheed Martin op naam van Paul M. Johnson.
„Iedereen weet dat deze helikopters door de Amerikanen, hun zionistische bondgenoten en de afvalligen worden gebruikt om moslims te vermoorden en te terroriseren en uit hun huizen te verjagen in Palestina, Afghanistan en Irak”, zo staat in de verklaring, waarin ook staat dat later een videoband zal worden vrijgegeven waarop Johnson een „bekentenis” aflegt en waarop de eisen voor zijn vrijlating worden geformuleerd. Volgens een Saudische bron werkte Scroggs voor Advanced Electronics, een Saudisch bedrijf dat Lockheed Martin als klant heeft.
Scroggs was de derde westerling in een week tijd die in Saudi-Arabië werd vermoord. Dinsdag werd de Amerikaan Robert Jacobs vermoord. Vorige week zondag werd een Ierse cameraman doodgeschoten en raakte een Britse tv-journalist ernstig gewond bij een schietpartij. De Saudische politie heeft nog van geen van de moorden verdachten gearresteerd.
Zondag werd in Riyad het lichaam van waarschijnlijk een andere vermoorde westerling gevonden, maakten de Saudische autoriteiten bekend. De identiteit van de man, wiens lichaam werd aangetroffen in de buurt van het hoofdkwartier van de Nationale Garde, is nog niet bekend. Details over de moord ontbreken nog.
Via een aantal islamitische websites konden zaterdag beelden worden gedownload waarop is te zien hoe iemand wordt doodgeschoten. De opnamen zouden afkomstig zijn van al-Qaida en de vermoorde man zou „de Joodse Amerikaan” Robert Jacobs (62), de man die dinsdag in zijn huis in Riyad om het leven kwam. Op de beelden zijn geen gezichten te zien. Wel is te horen dat iemand in het Engels „Nee, nee, alstublieft” roept, waarna er een schot wordt gelost en er iemand op de grond valt. Dan worden er nog zeker tien schoten op de persoon op de grond gelost.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft de ontvoering zondag bevestigd tegenover de televisiezender ABC. In de uitzending zei hij ook dat de Saudische autoriteiten „meer kunnen doen” tegen het terrorisme. Volgens hem is het niet genoeg om militairen en politie in te zetten. De Saudi’s moeten ook zorgen dat de financiering van terroristische groeperingen stopt, vindt hij. Powell verklaarde dat de Verenigde Staten bereid zijn daarbij te helpen.
De Britse ambassade maakte zondag bekend dat zij als gevolg van de groeiende onveiligheid in Saudi-Arabië alle niet-onmisbare diplomatieke medewerkers heeft gevraagd het land te verlaten. Ook werd bekendgemaakt dat personeel van vluchten van British Airways op Saudi-Arabië niet meer in dat land zal overnachten, maar zal uitwijken naar Koeweit.