Jury voor laatste zware loodjes in zaak-Dutroux
De zaak-Dutroux gaat maandag de laatste, zware week in. Vooral op de twaalf juryleden rust vanaf maandag de moeilijke taak zonder druk van buitenaf antwoord te geven op de 243 schuldvragen voor de vier beschuldigden.
Daarvoor moeten zij zich maandagochtend melden in een zwaarbewaakte legerkazerne, van waaruit zij geen contact met de buitenwereld mogen hebben.
De politie zal erop toezien dat de juryleden en acht overgebleven reserve-juryleden het gebouw niet verlaten en niet onnodig met elkaar overleggen over de zaak. In de kazerne zijn zelfs speciale slaapkamers ingericht als de beraadslagingen enkele dagen in beslag nemen.
Tijdens het beantwoorden van de schuldvragen dienen de juryleden plaats te nemen aan een speciale tafel voor twaalf personen, waar schotten zijn opgetrokken tussen de verschillende zitplaatsen. Op die manier kunnen de individuele juryleden elkaar niet beïnvloeden.
Zij schrijven hun antwoorden op een briefje, dat zij doorgeven aan de voorzitster. Die moet - in eer en geweten - de antwoorden noteren en vervolgens in een speciale urne de antwoordbriefjes verbranden. Zij mag vervolgens geen mededelingen doen over het stemmental.
Bij het staken van de stemmen gaat de beschuldigde vrijuit. Een meerderheid van acht tegen vier is doorgaans wel voldoende voor een veroordeling. Een verhouding zeven tegen vijf is volgens de Belgische wet dermate speciaal dat de juryvoorzitster deze apart moet melden.
Belangrijkste schuldvraag, met het nummer 57, is die of medeverdachte Michel Nihoul betrokken is geweest bij de ontvoering van het overlevende Dutroux-slachtoffer Laetitia Delhez in augustus 1996. Hiermee staat of valt de hele netwerktheorie.
Als Nihoul schuldig is in deze kwestie, zou achter de ontvoeringen mogelijk een pedofilienetwerk schuil kunnen gaan. Anders valt de netwerktheorie in duigen en is Nihoul hooguit nog te veroordelen voor het leveren van drugs aan medeverdachte en handlanger bij de ontvoeringen Michel Lelièvre.
De jury zal waarschijnlijk de hele maandag nodig hebben om de schuldvragen te beantwoorden. Als een jurylid overigens tussentijds alsnog afhaakt, moet een reservelid inspringen. Er mag tijdens de beraadslagingen geen contact zijn tussen zittende en reserve-juryleden. De reserves moeten voor de volledigheid de schuldvragen ook beantwoorden.
Dinsdagavond of woensdagochtend volgt dan de langverwachte uitspraak over de schuldvragen. Als Nihoul wordt vrijgesproken, mag hij Aarlen meteen verlaten. Daarna trekken de twaalf zittende juryleden zich terug met de drie rechters om zich te buigen over de strafmaat voor elk van de feiten waarvoor de verdachten schuldig zijn. Die uitspraak volgt zo goed als zeker op donderdag.
Daarna is het proces ten einde. Alleen volgt de komende maanden nog een proces over schadevergoeding aan de ouders en overlevende slachtoffers. Dutroux en de zijnen zullen daar echter niet meer bij zijn. Dutroux heeft zijn lot overigens al geaccepteerd. Tijdens zijn slotwoord, vorige week donderdag, betuigde hij niet alleen zijn spijt aan de ouders. Hij gaf ook te kennen dat hij niet meer vrij zal komen.