Een uitvaart voor elk budget
Wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart, daar hebben veel mensen geen idee van. Waardoor de kans groot is dat we, overmand door emoties, keuzes maken die onnodig duur zijn.
Als nabestaanden wat beter beslagen ten ijs komen sparen ze niet alleen geld uit, maar hebben ze ook meer de regie over de uitvaart, denkt Marieke Henselmans. Daarvoor schreef ze ”Laat je niet kisten door de commercie. Een mooie uitvaart voor elk budget” (uitg. Genoeg, 2017; ISBN 978-94-90298-08-1; 152 blz.; 17,95 euro). Die titel sluit niet direct aan bij de leefwereld van RD-lezers. En dat geldt ook voor een groot deel van de setting van het boek. De meeste praktijkverhalen gaan over crematies. De rol van de kerk komt slechts heel summier aan de orde. Maar wie zich daar niet door laat afschrikken, zal er allicht wat van opsteken.
Het is Henselmans, die al jaren over besparen en consuminderen schrijft, een doorn in het oog dat de uitvaartsector zo commercieel is geworden. Ze zet een groot vraagteken bij het nut van een uitvaartverzekering – die vaak niet eens alle kosten dekt. Zo’n voorziening lijkt haar alleen nuttig als iemand minder dan 3000 euro spaargeld heeft. Want wie rond een uitvaart voor de voordeligste opties (inclusief crematie) kiest, kan met dat bedrag toe. Ook al gaan verzekeraars uit van een gemiddelde van 8000 tot 10.000 euro.
Het punt is dat nabestaanden het vaak ongepast of irrelevant vinden om naar prijzen of alternatieven te vragen. Henselmans adviseert om dat wel te doen. Om overhaaste besluiten te voorkomen, raadt ze aan om voordat er een uitvaartondernemer wordt ingeschakeld eerst met de familie te overleggen. Als de overledene een relatie met de kerk had, zal er daarbij ook een rol zijn voor de dominee of een ouderling, zou ik daaraan toe willen voegen.
Verder vestigt ze de aandacht op de mogelijkheid om rond een uitvaart een aantal zaken –of zelfs alles– zelf te regelen (doe-het-zelf-uitvaart.nl). Kinderen kunnen bijvoorbeeld bij de burgerlijke stand aangifte doen van een overlijden, dat hoef je niet aan de begrafenisondernemer over te laten.
Het boek staat vol praktische tips en voorbeelden van wat er op financieel vlak allemaal mis kan gaan rond een uitvaart. Op een factuur van een begrafenisondernemer stond bijvoorbeeld een bedrag voor de dominee. Terwijl de overledene lid was van een kerk en de predikant de dienst dus kosteloos had geleid.