Binnenland

Advocaat Bouter: Luistervinkje spelen in moskee strijdig met Grondwet

Ambtenaren van de gemeente moeten in moskeeën gaan luisteren of daar dingen gezegd of gedaan worden die niet door de beugel kunnen, vindt Leefbaar Rotterdam. „Dat is in strijd met grondwettelijke vrijheden”, reageert mr. A. B. Bouter.

Redactie binnenland
17 November 2017 12:06Gewijzigd op 16 November 2020 11:59
De Essalammoskee in Rotterdam, beeld ANP, Lex van Lieshout.
De Essalammoskee in Rotterdam, beeld ANP, Lex van Lieshout.

Moskeeën waarin haat en geweld worden gepredikt, moeten dicht, vindt Leefbaar Rotterdamlijsttrekker Eerdmans. In een interview in het AD legde hij gisteren uit hoe zijn partij, die vandaag haar verkiezingsprogramma naar buiten bracht, dat denkt te bevorderen: gemeenteambtenaren moeten gaan meeluisteren in moskeeën.

Maar een overheid mag niet zomaar luistervinkje gaan spelen in godsdienstige bijeenkomsten, stelt advocaat mr. A. B. Bouter. „Dan zouden ambtenaren kunnen gaan luisteren of er in een kerk, synagoge of moskee gezegd wordt wat de meerderheid van de samenleving graag wil horen. Dat gaat zomaar niet.”

Drie vrijheden

Goed beschouwd is dit geen realistisch voorstel en bovendien in strijd met grondwettelijke vrijheden, zegt Bouter. „Een geloofsgemeenschap heeft een eigen plek om haar geloof te belijden zoals ze dat wil. In een kerk zal een overheid ook niet snel ingrijpen. Een kerk wordt geregeerd volgens eigen statuut, en bovendien gelden hier drie vrijheden: de vrijheid van vereniging, de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting.”

De advocaat noemt het begrijpelijk dat de overheid wegen zoekt om terrorisme te voorkomen. „Als in een moskee tot haat en geweld wordt opgeroepen, kan justitie daarop achteraf reageren. Daarbij is wel zorgvuldigheid geboden: is er voldoende bewijs, in welke context zijn bepaalde uitspraken gedaan? Achteraf reageren is iets anders dan preventief een ambtenaar naar een dienst sturen. Afgezien van de praktische haalbaarheid: gaat zo’n ambtenaar er vermomd naartoe, en zal een prediker zijn boodschap niet aanpassen als hij weet dat er een spion aanwezig is?”

Bouter noemt het voorstel van Leefbaar Rotterdam „een mooie politieke actie om terroristische dreiging onder de aandacht te brengen, maar er zijn –zacht gezegd– nog wel wat principiële hobbels te nemen. Dit gaat ze niet zomaar lukken.”

Absurd

De ChristenUnie/SGP-combinatie in Rotterdam noemt het plan van Leefbaar „absurd.” Lijsttrekker Vonk: „Dit is een frontale aanval op de vrijheid van godsdienst. Leefbaar breekt hier met de scheiding tussen kerk en staat. Waar eindigt dit? Gaan ook kerken straks permanent toezicht krijgen?”

Net als iedere partij vindt ook ChristenUnie/SGP dat haatpredikers en financiering vanuit terroristische organisaties moet worden gestopt. Vonk: „Echter, het bij voorbaat onder staatstoezicht plaatsen van moskeeën is het demoniseren van een grote groep gelovigen in onze stad. Wij willen geen religieuze politie in Rotterdam.”

Verkiezingsdingetje

Net als Bouter ziet ook SGP-leider Van der Staaij het voorstel van Leefbaar Rotterdam in de eerste plaats als „een lokaal verkiezingsdingetje.” Nu Wilders in Rotterdam mee gaat doen aan de raadsverkiezingen, wil Leefbaar „zich blijkbaar extra goed profileren.”

Volgens Van der Staaij is het beslist van groot belang om te weten wat er in moskeeën precies gebeurt en wat daar gezegd wordt. „Als men in moskeeën afdrijft naar salafisme en jihadisme, vereist dat alertheid. Maar dat hóúden we al in de gaten door onze veiligheidsdiensten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer