Voorrang Nederland op nieuwe ruimtetelescoop
Als de hypermoderne ruimtetelescoop James Webb over een paar jaar in gebruik wordt genomen, mogen de universiteiten van Amsterdam en Leiden daar als een van de eersten gebruik van maken. Een team onder leiding van Melissa McClure van de Universiteit van Amsterdam wil zoeken naar sporen van ijs bij het ontstaan van sterren. Zulke complexe moleculen waren mogelijk de basis van leven op aarde.
De James Webb-ruimtelescoop, de opvolger van de illustere Hubble, is een samenwerking van Europa, de Verenigde Staten en Canada. De ontwikkeling duurde twintig jaar en kostte enkele miljarden euro’s. De telescoop gaat waarschijnlijk in 2019 de ruimte in. Dertien projecten zijn maandag uitgekozen om als eersten gebruik te maken van de instrumenten.
In het team van de Amerikaanse McClure zit onder andere de gelauwerde sterrenkundige Ewine van Dishoeck.
De Hubble-telescoop is in 1990 gelanceerd en heeft veel informatie opgeleverd over de verste uithoeken van het heelal. Maar de techniek is in al die jaren vooruitgegaan en daardoor kan de James Webb straks nog verder en nog scherper zien. Zo kunnen wetenschappers bijvoorbeeld meer leren over planeten rond andere sterren.