Binnenland

NAVO rekent op eensgezindheid over actie Irak

Secretaris–generaal De Hoop Scheffer van de NAVO rekent erop dat alle 26 lidstaten van het bondgenootschap overeenstemming bereiken over een gezamenlijke steunoperatie in Irak. „Ik heb daar goede hoop op", aldus De Hoop Scheffer vrijdag in een gesprek met Nederlandse journalisten.

ANP
11 June 2004 13:08Gewijzigd op 14 November 2020 01:19

„Voorwaarde is wel dat er een verzoek komt van de nieuwe Iraakse interim–regering. Als dat het geval is mag de NAVO de deur niet dichtslaan. Dat is een notie die door allen wel wordt gedeeld, ook Frankrijk en Duitsland."

De Nederlander gaat de komende weken intensief overleg voeren met de diverse NAVO–landen. Hij hoopt eind deze maand op een top van NAVO–staatshoofden en regeringsleiders „na een grondig debat over Irak verdere eensgezindheid uit te stralen".

Volgens de Hoop Scheffer hoeft NAVO–steun voor Irak niet haaks te staan op voortzetting van de acties voor wederopbouw van Afghanistan. „De wereldgemeenschap kan het zich ook niet permitteren in zowel Irak als Afghanistan weer chaos te zien ontstaan."

De NAVO speelt momenteel geen formele rol in Irak, al hebben zestien lidstaten, waaronder Nederland, wel troepen in het land. De Amerikaanse president Bush riep de NAVO woensdag op, een grotere rol te gaan spelen in Irak. Hij deed dat tijdens de top van de zeven rijkste industrielanden en Rusland.

De Hoop Scheffer wil in ieder geval dat troepen uit Arabische landen ook deelnemen aan een internationale operatie voor vredeshandhaving in Irak. Hij zei risico’s niet bij voorbaat uit te kunnen sluiten. „Zo’n operatie is per definitie riskant.” De NAVO–chef zei verder dat er geen Amerikaanse druk is om de militaire alliantie in te schakelen in het Arabische land.

De voormalig minister van Buitenlandse Zaken wil verder dat nationale parlementen in de toekomst meer vaart zetten achter de inzet van de snelle NAVO–interventiemacht, die op kan treden in internationale crisisssituaties.

„Daar gaat nu vaak een week overheen, alvorens een parlement daarmee instemt. Dat is in strijd met de doelstelling van zo’n troepenmacht”, aldus De Hoop Scheffer, die daarmee overigens specifiek doelde op de Tweede Kamer en de Duitse Bondsdag, die in zijn ogen soms te veel tijd nodig hebben voor besluitvorming.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer