’s Nachts opladen digitaal apparaat vergroot brandgevaar
Het ’s nachts opladen van smartphone, tablet of laptop is verleidelijk, maar niet zonder risico’s. De brandweer en het Verbond van Verzekeraars waarschuwen voor brandgevaar.
Het aantal woningbranden in Nederland schommelt rond de 100.000. Iets meer dan de helft van de geclaimde brandschades heeft te maken met elektronische apparatuur, meldde het Verbond van Verzekeraars in de dinsdag verschenen Risicomonitor Woningbrand. „Het aantal stijgt”, waarschuwt woordvoerder Rudi Buis.
Het aantal smartphones en tablets is de afgelopen jaren snel gestegen. Het ’s nachts opladen van digitale apparaten ligt voor de hand. Pas op, zeggen Brandweer Nederland en het Verbond van Verzekeraars. Ondeugdelijke batterijen kunnen door oververhitting vlam vatten. „Elke stekker is een risico.”
Niet-originele opladers uit China, Taiwan of andere exotische oorden vergroten de kans op problemen. Gebruikmaken van drie adapters voor een tientje is volgens Buis vragen om moeilijkheden. „Goedkoop is duurkoop.”
Dubieuze adapters leiden soms tot wonderlijke taferelen. „Als ik mijn telefoon op de draadloze oplader leg, rennen de katten weg”, zegt Ferrie Nijs op Twitter. „Ik hoor zelf ook een hoge pieptoon. Klopt dit wel?” vraagt hij zich bezorgd af.
Stekkerdozen
Ook het gebruik van alternatieve bedradingen levert problemen op, aldus het Verbond van Verzekeraars. Sommige consumenten hebben er een handje van om diverse stekkerdozen onderling te verbinden. Of kabelhaspels niet volledig uit te rollen. Met alle gevolgen van dien.
Woningbrand door elektronica is grotendeels te vermijden, benadrukt het Verbond van Verzekeraars. „Gebruik originele elektronische apparatuur. En laadt elektronica bij voorkeur in de vooravond op. Als het doorbrandt, zie je tenminste wat er gebeurt.”
Bovendien is het verstandig om smartphones en tablets op te laden op een harde ondergrond, in plaats van onder het kussen of op de vloerbedekking. „Daarmee beperk je de risico’s van brandgevaar”, legt Buis uit. Verder is het goed om een apparaat dat vol is direct van de oplader te halen om oververhitting te voorkomen.
Regelmatig gaat het mis. Woningbranden eisten vorig jaar 47 dodelijke slachtoffers, terwijl ruim 75.000 mensen gewond raakten. Kortsluiting in een mobiele telefoon veroorzaakte medio mei nog een uitslaande woningbrand in Tilburg. De bewoonster moest met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis worden gebracht. Haar zoontje bleef ongedeerd.
Onderzoek wijst uit dat de brand hoogstwaarschijnlijk is veroorzaakt door kortsluiting in een telefoon. Het mobieltje lag onder het bed aan de lader. Het vuur sloeg over naar de matras, waarna de hele slaapkamer uitbrandde.
Uit de handel
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verbood vorig jaar nog de verkoop van 24 soorten opladers vanwege brandgevaar. Meer dan de helft van de in Nederland verkochte USB-opladers voor mobiele telefoons voldoet niet aan de eisen. Tien opladers zijn zo slecht dat er bij gebruik kans bestaat op een elektrische schok of brand.