Protestant doet vaker vrijwilligerswerk
Ruim een vijfde van de Nederlanders in de leeftijd van 25 tot 45 jaar noemt zich protestants. Ze kenmerken zich door de mate waarin ze zich inzetten voor de gemeenschap door middel van vrijwilligerswerk en lidmaatschap van verenigingen.
Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van de Evangelische Omroep (EO).
Uit de studie blijkt dat deze protestanten iets conservatiever zijn ingesteld dan hun leeftijdsgenoten en hoger opgeleid. Ze zijn bijzonder gericht op hun familie, maar ook op de (lokale) gemeenschap.
Hiermee vormt deze groep het sociaal kapitaal van Nederland, aldus Anne Blanksma Çeta, senior onderzoeker bij Motivaction. „Zij doen veel aan vrijwilligerswerk, geven vaker donaties en zetten zich actief in voor hulpbehoevende naasten.”
Uit het onderzoek blijkt bovendien dat protestanten een groter vertrouwen hebben in de medemens, zich meer betrokken voelen bij de maatschappij en meer belangstelling hebben in de politiek dan hun rooms-katholieke en niet-christelijke leeftijdsgenoten.
Een belangrijke drijfveer voor protestanten is het belang dat zij hechten aan de liefde voor de medemens. Goede daden doen wordt als belangrijke taak van christenen gezien. Dit drukt zich volgens Blanksma Çeta bijvoorbeeld uit in hun bereidheid om vluchtelingen op te vangen in Nederland. Ook zijn protestanten over het algemeen meer bereid zich actief voor de samenleving in te zetten en hebben ze een groot politiek vertrouwen.
Er is een grote mate van diversiteit in geloofsbeleving onder protestanten. De verschillen komen met name tot uitdrukking in de mate waarin Jezus en de Bijbel richtinggevend zijn voor hun leven, aldus de onderzoekers.