Consument

Een soort praatje over de heg

Via internet wordt er een hoop onzin verkocht. Maar je komt ook weleens iets tegen wat je aan het denken zet. (Het lijkt het echte leven wel.)

Geertje Bikker-Otten
3 November 2017 11:19Gewijzigd op 16 November 2020 11:51
beeld iStock
beeld iStock

Bewust of onbewust brengt menigeen heel wat tijd door in de digitale wereld: om te telebankieren, om de treintijden op te zoeken, om de buienradar te checken of om aan de hand van Google, Facebook of Twitter doelloos van hype naar onnozel nieuwtje te springen. Want veel tijd die je online doorbrengt is in de kern gewoon onnozel tijdverdrijf.

Maar er zijn ook initiatieven waar je je aan kunt warmen als aan een vuurtje op een gure winterdag. Omdat ze je aan het denken zetten, omdat je je eraan kunt spiegelen, omdat je je erin herkent. Misschien vergelijkbaar met een ouderwets praatje over de heg, met de buurvrouw of met een ouderling die toevallig langskomt.

Witte raven

Zelf op zoek gaan naar de witte raven op internet: zo werkt dat vaak niet. Het krioelt op het web van de meningen en de beelden. Soms stuit je in die digitale chaos op iets waarvan je denkt: dat moet ik in de gaten houden. Maar de kans is groot dat je daar via via terechtkwam. Doordat een van je contacten (online) bevriend is met een interessante denker of een filmpje of een bemoedigend plaatje met tekst deelt.

Punt is dat de drempel om een weblog (zeg maar: een soort onlinedagboek, alweer een beetje ouderwets), een vlog (idem, maar dan met behulp van een camera) of bijvoorbeeld een Instagrampagina (filmpjes en foto’s) over je passie, je hobby of je leven te beginnen heel laag is. Het kost niets. Qua apparatuur heb je genoeg aan een smartphone.

Initiatieven verdwijnen soms dus ook net zo snel weer als ze de kop opstaken. Neem de Biblebelt Bazen, een soort satirisch videokanaal vanuit christelijke hoek. De initiatiefnemers waren vooral actief via Facebook en Instagram, maar zijn inmiddels alweer van het net verdwenen.

Een preek onder het strijken

Voor sommige klussen in en om huis geldt dat je ondertussen prima iets anders kunt doen. Achter de strijkplank kun je heel goed nadenken, of bijvoorbeeld naar een preek luisteren. Smartphone op zak, oortjes in en stomen maar. Heel veel kerken bieden de mogelijkheid om de eigen kerkdiensten te downloaden. Wie weleens wat anders wil horen kan bijvoorbeeld terecht bij prekenweb.nl, waarop preken van predikanten van de Gereformeerde Gemeenten te vinden zijn. Als Engels geen probleem is, zou je ook kunnen kiezen voor een preek van Tim Keller of N. T. Wright (googel op ”podcasts” en ”christendom”).

Elke dag nieuw

Bloggende jonge moeders: daar zijn er best veel van. Misschien omdat het anno 2017 best eenzaam is om (deeltijd)huismoeder te zijn? Elise kiest met haar „christelijke mamablog” Elke dag nieuw voor een interessante insteek: de combinatie van Bijbels opvoeden en huishouden. Ze beschrijft haar moeiten om iets van het huishouden te maken. „Als je onverwacht ons huis binnen stapt dan is het onmiskenbaar. Dit is geen dagelijkse rommel… Maar een dieper liggend probleem.” Ze heeft duidelijk meer lol in andere aspecten van het moeder-zijn. Ze beschrijft bijvoorbeeld tien activiteiten om samen met kinderen thuis aandacht te besteden aan de herdenking van 500 jaar Reformatie. Deze onderwerpkeuze maakt ook meteen duidelijk dat de schrijfster tot de gereformeerde gezindte behoort en zich hier ook op richt.

Een plus is dat Elise niet alleen onderhoudend schrijft (en maat weet te houden), maar ook dat haar blog er fris en aantrekkelijk uitziet. Mooie en grote foto’s, niet allerlei lettertypes door elkaar. Een prettig blog om eens op rond te neuzen.

Gezinsleven

Ook Julia van gezinsleven.com valt in de categorie jonge bloggende moeders. Deze „thuisblijfmama” noemt haar initiatief zelf een „christelijke lifestyleblog.” Dat is misschien een ietwat misleidende term, want ze heeft het niet –of nauwelijks– over uiterlijke zaken als inrichting of mode. Waar je bij het woord lifestyle toch ook aan denkt. Maar Julia blogt vooral over wat haar bezighoudt en wat ze anders zou willen doen of probeert te doen: duurzamer leven, consuminderen, minimaliseren. Ze doet dat openhartig, meldt ook mislukkingen. Wie qua levensfase en omstandigheden in hetzelfde schuitje zit, zal er allicht wat van opsteken.

Ook Julia schrijft regelmatig over geloofsopvoeding en persoonlijk geloof. Ze doet bijvoorbeeld verslag van de manier waarop ze dit jaar als gezin naar Pasen toeleefden. Een van haar tips is om de intocht in Jeruzalem concreet te maken door die met Playmobil na te spelen – dat zal niet iedereen haar nadoen. Julia geeft ook uitleg over het geloof aan lezers die hiermee niet bekend zijn. Een licht missionair blog, dus.

Eenvoudig leven

Het veelgelezen blog van Teunie Luijk, bekend van de kookrubriek in Terdege, gaat vooral om wat er komt bij kijken bij het managen van een groot gezin. Ze doet gewoonlijk droogjes verslag van wat ze in een dag allemaal doet – wat voor de lezer vaak ongelooflijk veel is. Niet alleen een groot gezin bestieren en mantelzorgen, maar daarnaast ook nog zelf broodbakken, van alles inmaken, bijen houden, spinnen en bestellingen voor haar webshop in orde maken. De essentie van haar blog is hetzelfde als hoe het een aantal jaren geleden begon: eenvoudiger leven –zonder kant-en-klaar producten– en genoegen nemen met minder. Kerk en geloof komen zo nu en dan zijdelings aan de orde. Haar blog is op dit punt informatief: Luijk is zich er duidelijk van bewust dat een deel van haar lezers hiermee niet vertrouwd is, maar probeert geen zieltjes te winnen.

Familie Dubbelop

Sommige blogs moeten het niet van hun uiterlijk hebben, terwijl er toch iets is wat je aandacht vasthoudt. Dat geldt voor Familie Dubbelop, het blog van ene Hannie. Ze heeft het vooral over huis-tuin-en-keukenonderwerpen. Allemaal gewone dingen. Ze probeert recepten uit, schrijft over geldzaken, heeft het over haar moestuin en geeft en passant tips en deelt adviezen uit. Boodschappenbriefjes, daar kun je het best zo’n zelfklevend geel memootje voor gebruiken. Die plak je dan in de supermarkt op de stang van je winkelwagen. „Het is geen wereldtip hoor, maar het kan handig zijn.”

Onnadrukkelijk maar vanzelfsprekend komt aan de orde dat Hannie christen is. Ze werkt in de zorg, waar ze merkt dat demente ouderen vaak de liederen van vroeger zo meezingen. En ze maakt zich zorgen over de nieuwe (opwekkings)liederen waar ze in haar kerk mee overspoeld wordt. „Hoe kunnen we dat allemaal onthouden en straks nog zingen als we tachtig of ouder zijn?”

Dagelijkse broodkruimels

Het startte als een idee van een persoon, maar inmiddels is het een community waaraan zo’n tachtig mensen een bijdrage leveren. In de zomer van 2014 begon Bram Markus ermee elke dag een christelijke tekst of een Bijbeltekst (in De Nieuwe Bijbelvertaling) en een illustratie op zijn website te zetten. Dagelijkse broodkruimels was geboren.

Het idee sloeg aan. Eind 2015 had de Facebookpagina van Dagelijkse broodkruimels meer dan 10.000 likes. De gedachte is dat mensen zo’n bericht-met-tekst op hun eigen pagina kunnen zetten en zo de christelijke boodschap delen. En dat doen ze. Die kruimels, dat kunnen trouwens ook filmpjes zijn, of gedichten. Er is inmiddels een webshop met onder andere fotokaarten en posters.

Dagelijks broodkruimels: dat klinkt mogelijk wat oubollig, maar over de site is duidelijk goed nagedacht: de vormgeving is eigentijds, de beelden zijn mooi, de belettering idem. Nadeel van dat alles dat je het gevoel bekruipt dat het allemaal wel wat commercieel wordt.

Dagelijks Woord

Elke dag een Bijbeltekst via e-mail of op Facebook – die service biedt de website Dagelijks Woord. De service gaat zelfs nog verder. Passend bij het individuele karakter van internet kun je zelf instellen in welke vertaling je die tekst graag wilt ontvangen. Vergeleken met Dagelijkse broodkruimels doet Dagelijks Woord bijzonder weinig met vormgeving en beeldmateriaal. Heel calvinistisch, dat wel.

De Bellinga’s

Eigenlijk doen ze niet meer dan de gewone dingen van hun dagelijkse leven met de camera vastleggen, met een blij muziekje eronder. Maar blijkbaar is een harmonieus gezinsleven (vader, moeder, twee kinderen) best bijzonder. Want het YouTubekanaal van de familie Bellinga uit Zwolle heeft meer dan 150.000 abonnees. Vader en moeder Bellinga hebben inmiddels een dagtaak aan hun vlog. Ze maken er geen geheim van dat ze christen zijn. Ze zijn lid van een evangelische gemeente. Ze wijdden bijvoorbeeld een uitgebreid vlog aan het opdragen van hun dochter Lucilla.

Citatentweets

Op Twitter ontaardt een gedachtewisseling al snel in een steekpartij, waarbij grote en grove woorden niet geschuwd worden. Te midden van al dat verbale geweld vormen de oneliners en doordenkertjes van christelijke-citaten.nl eilandjes van rust en contemplatie. „Doe niet gehaast, maar handel altijd als beheerst door de belangrijke wet van het nadenken”, luidt het advies van Matthew Henry op 16 oktober.

Meer over
Digitale media

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer