Kunstraad wil 40 miljoen meer voor cultuur
De gemeente Amsterdam moet het jaarbudget voor kunst en cultuur ophogen van 160 miljoen naar 200 miljoen euro. „Jaarlijks trekt de stad 17 miljoen bezoekers. Een ontwikkeling van stad naar metropool vraagt om een uitbreiding van culturele voorzieningen”, schrijft de Amsterdamse Kunstraad in de Culturele Investeringsrekening Amsterdam.
Het extra geld is bedoeld voor groei, schrijft de raad: meer kunstonderwijs, meer geld voor kunstenaars, musici en schrijvers en betere spreiding van culturele voorzieningen over de stad. Door alle bezuinigingen van de afgelopen jaren is het cultuurbudget in Amsterdam „te klein geworden voor de huidige vraag”.
Omdat het economisch beter gaat, kan het cultuurbudget weer omhoog, vindt de raad. „Krimp van de huidige cultuursector in tijden van hoogconjunctuur acht de Kunstraad zeer onwenselijk”, zeker gezien het feit dat het Rijk ook weer meer geld in cultuur gaat steken. Dat is vastgelegd in het nieuwe regeerakkoord.
De raad rekent voor dat een belangrijk deel van het huidige cultuurbudget in Amsterdam opgaat aan huur. Zonder de vastgoedkosten blijft ongeveer 100 miljoen over voor programmering en personeel. Ook wijst de raad op de slechte arbeidsmarktpositie van mensen die in de culturele sector werken. Van hen is 40 procent zzp’er. Ze verdienen gemiddeld ver onder modaal. En dat is vooral een Amsterdams probleem, aldus het rapport: in de hoofdstad werken 55.000 mensen in de creatieve sector, tegen 9000 in Rotterdam, 11.000 in Den Haag en 12.000 in Utrecht.
Het stuk is bedoeld als input voor de verkiezingscampagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Ook kan het daarna worden gebruikt als leidraad voor het cultuurbeleid in de jaren 2018-2022.