Halt pakt ongewenste sexting aan
Stichting Halt wil ongewenste sexting, het sturen van seksueel getinte beelden door jongeren, beter gaan aanpakken. Woensdag begint de stichting met een proef die bedoeld is voor jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar die lichte vormen van online seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond.
Dit kan gaan om sexting tussen jongeren onderling waarbij beeldmateriaal ongewenst gemaakt of verspreid is, maar ook om seksuele pesterijen. Het doel is herhaling van dit gedrag te voorkomen door jongeren meer bewust te maken van de mogelijke gevolgen van hun online grensoverschrijdend gedrag.
„Het is pubergedrag en pubers denken niet na over de gevolgen. Ze sturen zo’n foto door omdat het op dat moment grappig lijkt, omdat ze wraak willen nemen als de verkering uit is, of graag bij de groep willen horen”, stelt directeur Janet ten Hoope van Halt. „Het is belangrijk dat jongeren leren om ook online respectvol met elkaar om te gaan.”.
Halt heeft samen met Rutgers, het kenniscentrum seksualiteit, een aanpak ontwikkeld die gericht is op bewustwording van veilig en respectvol online (seksueel) gedrag. Zo krijgt de jongere inzicht in wat de gevolgen zijn geweest van zijn gedrag voor het slachtoffer, maar ook voor zichzelf. Dit gebeurt onder andere via opdrachten waarbij de jongere filmfragmenten bekijkt en een educatieve game speelt. Daarnaast leert de jongere hoe om te gaan met groepsdruk. Ook de ouders worden erbij betrokken.