Ieren zoeken oplossing Nederlands probleem EU–begroting
Huidig EU–voorzitter Ierland zoekt een politieke oplossing voor de Nederlandse wens om een veto te behouden over toekomstige Europese begrotingen. Nederland verzet zich er tegen dat op termijn een stemming bij meerderheid plaatsvindt over de financiering van de EU. „We kennen die wens en zoeken nog naar een oplossing voor dit specifieke probleem", aldus donderdag Ierse diplomatieke bronnen.
Mogelijk ligt de oplossing erin dat voor de eerste meerjarenbegroting van 2007 tot 2013 nog een veto blijft bestaan. Als Nederland vervolgens tegemoet wordt gekomen en minder aan de EU hoeft te betalen, zouden alle lidstaten unaniem kunnen besluiten om daarna met meerderheid van stemmen begrotingskwesties te regelen.
Op tal van gebieden bestaat in de EU nu nog het vetorecht voor lidstaten. Begrotingskwesties horen daar ook bij. In de Europese grondwet, waarover de Europese staats– en regeringsleiders eind volgende week een besluit moeten nemen, zouden oorspronkelijk veel veto’s sneuvelen. Nederland heeft er een hard punt van gemaakt om het begrotingsveto te behouden.
Tegelijkertijd bestaat er ook een vetorecht voor besluiten over de inkomsten van de EU. De Britten willen hier aan vasthouden. Daardoor kunnen zij namelijk hun nettobegrenzer behouden. Groot–Brittannië krijgt via zo’n begrenzer automatisch tweederde van de nettocontributie aan de EU terug. In de hele discussie over het vetorecht voor de begroting speelt ook deze kwestie nog mee.
Ierland heeft donderdag aan de 24 andere EU–lidstaten voorstellen gestuurd om een aantal knelpunten voor de grondwet te regelen. Daarin is nog geen oplossing gevonden voor de Nederlandse wens op begrotingsterrein. „We hopen daar maandag tijdens overleg van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken verder mee te komen", aldus de Ierse bronnen.
Ook moet Nederland met Duitsland nog overeenstemming bereiken over de regels om in de toekomst bij het Europese Hof van Justitie te protesteren tegen te hoge begrotingstekorten. Duitsland kwam vorig jaar, samen met Frankrijk, zwaar onder vuur van Zalm te liggen, omdat zij tegen de EU–afspraken in toch te hoge begrotingstekorten mogen aanhouden. Zalm vreest dat die te hoge tekorten leiden tot een stijging van de rente in de eurolanden.
Duitsland verzet zich tegen al teveel beroepsmogelijkheden tegen te hoge tekorten. Duitse en Nederlandse diplomaten zoeken nu overeenstemming over een tekst die voor beide landen aanvaardbaar is en deel kan uitmaken van de grondwet.