Tot 20 jaar geëist voor rol Decembermoorden
In de strafzaak van de Surinaamse Decembermoorden zijn dinsdag tegen drie verdachten celstraffen tot twintig jaar geëist. Ernst Gefferie en Iwan Dijksteel hoorden twintig jaar tegen zich eisen, tegen Ruben Rozendaal werd tien jaar cel geëist. Zij worden alle drie verdacht van betrokkenheid bij het doden van vijftien tegenstanders van het militaire regime in december 1982.
De eis tegen Rozendaal viel lager uit omdat hij tijdens zijn verhoor in 2012 als enige van de verdachten heeft verklaard dat toenmalig legerleider em hoofdverdachte Desi Bouterse persoonlijk twee mensen heeft doodgeschoten. Rozendaal reageerde geschokt op de eis van tien jaar. Hij had vrijspraak verwacht omdat hij spijt heeft betuigd en ook volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek. In een emotionele reactie zei hij nooit geweten te hebben dat de mensen die hij moest ophalen, vermoord zouden worden. „Deze eis doet mij erg veel pijn. Ik zou me nooit laten gebruiken om andere mensen te vermoorden.”
Volgens de auditeur-militair hebben alle drie verdachten meegewerkt aan het ophalen van de mensen die later zijn doodgeschoten. Het argument dat ze niet anders konden omdat ze als militairen een dienstbevel moesten uitvoeren, werd door de auditeur-militair van tafel geveegd.
De auditeur-militair ging uitgebreid in op de toedracht van de gebeurtenissen rond 8 december. Hij lichtte toe dat het toen zittende militaire regiem onder leiding van Bouterse bang was de macht kwijt te raken. De opstand tegen de machthebbers werd namelijk steeds groter, er zou zelfs een coup in voorbereiding zijn. De auditeur-militair benadrukte dat het executeren van de vijftien politieke tegenstanders een vooropgezet plan was. Zo waren er buiten de formele kanalen om nieuwe wapens het land binnengebracht.
De drie verdachten krijgen eind januari de gelegenheid te reageren op de strafeis. De verwachting is dat pas later in 2018 de krijgsraad de vonnissen uitspreekt. In totaal worden dezer dagen ruim twintig verdachten berecht. De huidige Surinaamse president Bouterse hoorde eerder al twintig jaar cel tegen zich eisen.