President Poetin gebruikt Saudiërs in strategisch spel met Iran
Op 5 oktober bracht de Saudische vorst Salman een staatsbezoek aan Rusland waar hij met alle égards ontvangen werd. In de Russische media werd het hoge bezoek terecht omschreven als „historisch”. Het was immers de eerste keer sinds de oprichting van Saudi-Arabië in 1932 dat een vorst uit dat land het Kremlin betrad. President Poetin had in 2007 het Saudische koninkrijk bezocht en in het koninklijk paleis in Riyad een uitnodiging achtergelaten voor een tegenbezoek. Dat bezoek liet echter tien jaar op zich wachten en de vraag is dan ook wat koning Salman bewoog om nu wel de uitnodiging te aanvaarden.
Allereerst dient hierbij te worden aangetekend dat de Saudische koning de laatste was in een lange rij van Arabische heersers die recentelijk de weg naar Moskou hebben gevonden. De Syrische burgeroorlog heeft de verhoudingen tussen Riyad en Moskou opnieuw op scherp gezet omdat beide landen in die oorlog totaal verschillende posities innamen. Saudi-Arabië heeft alle kaarten gezet op het omverwerpen van het Syrische regime en financierde de gewapende Syrische oppositie. Rusland daarentegen steunt het regime. Aanvankelijk gebeurde dat enkel diplomatiek in de Veiligheidsraad. In 2015 begon Rusland echter direct militair te interveniëren in Syrië. Niets wees toen op iets van een toenadering tussen Saudi-Arabië en Rusland.
Yuri Barmin die verbonden is aan de ”Russische Raad voor Internationale Zaken” gaf onlangs een verklaring voor het gewijzigde Saudische beleid. Hij schreef dat de „Saudiërs zich realiseerden dat Rusland de Syrische crisis controleert. Ze hebben gezien hoe de machtsverhoudingen in het Midden-Oosten zijn gewijzigd. Terwijl de Verenigde Staten zich terugtrekken, neemt de Russische invloed voortdurend toe.”
De ontwikkelingen in Syrië waren waarschijnlijk niet eens de belangrijkste reden waarom koning Salman besloot om naar het Kremlin te reizen. In Riyad ligt men wakker van de groeiende invloed van Iran in het Midden-Oosten. Aanvankelijk was men om die reden blij met de komst van president Trump in het Witte Huis. Die had zich tenslotte een verklaard tegenstander getoond van het nucleaire verdrag met Teheran. De Amerikaanse weerzin tegen Iran blijkt echter vooral verbaal te zijn en de mullah’s in Teheran maken president Trump voortdurend belachelijk. Saudi-Arabië begreep daaruit dat president Poetin echt de enige is die invloed kan uitoefenen op het optreden van Iran in de regio.
Poetin is een meester in strategisch denken. Rusland wil zijn belangen in Syrië veiligstellen, maar wil niet in het sji’itische kamp terechtkomen. De miljoenen moslims in Rusland zijn immers zonder uitzondering soennitisch. Goede relaties met Saudi-Arabië komen daarom de eigen Russische veiligheid ten goede. Tevens werd mét het Saudische bezoek een boodschap afgegeven richting Iran: Teheran is niet langer de enige Russische bondgenoot in de regio.