Buitenland

Universiteit Hamburg stelt religieuze gedragscode vast

De universiteit van Hamburg staat het dragen van religieuze symbolen, zoals kruisjes of davidsterren, en van hoofdbedekkingen, zoals kippa’s of sluiers, toe. Dat staat in een gedragscode voor religieuze expressie die de universiteit heeft opgesteld.

Tilly Dodds
24 October 2017 12:01Gewijzigd op 16 November 2020 11:46
Hoofdgebouw van de Universiteit Hamburg. beeld Wikimedia
Hoofdgebouw van de Universiteit Hamburg. beeld Wikimedia

De Hamburgse universiteit is daarmee de eerste instelling voor hoger onderwijs in Duitsland die regels heeft vastgesteld voor geloofsbeleving op de campus. De gedragscode is bedoeld om respectvol en vreedzaam samenleven van verschillende religies te regelen, zo lichtte universiteitsvoorzitter Dieter Lenzer vorige week toe bij de presentatie van de code.

Volgens Lenzer was tot de opstelling besloten na een aantal incidenten die tot wrijving hadden geleid. Zo hadden vrouwen zich erover beklaagd dat ze onder druk werden gezet om een hoofddoekje te dragen en hadden salafistische predikers in de universiteitsgebouwen publiekelijk opgeroepen tot gebed. Ook waren er klachten over rituele voetwassingen en over een man die herhaaldelijk met stemverheffing tot Jezus bad om hulp.

In de gedragscode staat onder meer dat religieuze feesten alleen gevierd mogen worden in de stilteruimte van de universiteit, waarvan iedereen gebruik mag maken. In dat vertrek liggen bijvoorbeeld een Bijbel en een Koran. Maar het is niet toegestaan in deze ruimte mannen en vrouwen van elkaar te scheiden, bijvoorbeeld door het ophangen van een gordijn.

Rituele voetwassingen in sanitaire ruimtes zijn voortaan verboden, net als hardop bidden op het terrein van de universiteit, zowel binnen als buiten. De Hamburgse gedragscode staat in principe „religieus gemotiveerde kleding” toe, tenzij deze een belemmering vormt voor de academische communicatie.

Hoewel studenten daarom hadden gevraagd, houdt de universiteit bij het vaststellen van de collegetijden en examens geen rekening met de gebedstijden van moslims.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer