Binnenland

Troepen nog acht maanden in Irak

De ministers Bot van Buitenlandse Zaken en Kamp van Defensie willen dat de Nederlandse troepen nog zeker acht maanden in Irak blijven. Ze leggen hun voorstel vrijdag voor aan de ministerraad, die er vervolgens een besluit over zal nemen.

Redactie politiek
10 June 2004 11:15Gewijzigd op 14 November 2020 01:18

De huidige missie in de Iraakse provincie al-Muthanna loopt half juli af. Het werk daar is echter nog niet klaar, vinden Bot en Kamp. Zij willen dat de troepen blijven om de Iraakse parlementsverkiezingen in januari in goede banen te leiden, de wederopbouw voort te zetten en om de Japanse militairen in dezelfde provincie te beschermen.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen de andere bewindslieden vrijdag instemmen met de plannen van Bot en Kamp. Datzelfde geldt voor de Tweede Kamer. Alle coalitiepartijen zijn voor verlenging van de missie, inclusief het eerder nog twijfelende D66. Fractievoorzitter Dittrich belegde gisteren een speciale persconferentie om het definitieve standpunt van zijn partij bekend te maken. Een maand geleden had D66 nog gesteld dat „de lust om in te stemmen met verlenging tot een minimum was gedaald.” De kansen op uiteindelijke instemming werden toen „zeer onwaarschijnlijk” geacht.

Dittrich legde woensdag uit dat met de nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad van de VN aan de door D66 gestelde criteria is voldaan. De democraten hebben wel hun twijfels over de duur van de missie. De LPF is daar helder over. „Wordt het acht maanden, dan zegt de LPF nee”, aldus fractievoorzitter Herben.

De PvdA twijfelt nog immer en was niet bereid haar uiteindelijke standpunt voor afloop van de Europese parlementsverkiezingen donderdag kenbaar te maken. De druk op de partij om in te stemmen met verlenging neemt nog iedere dag toe, maar PvdA-leider Bos ging woensdag niet in op oproepen van VVD, D66, GroenLinks en SP om wel donderdag uitsluitsel te geven.

Bos erkende dat de kansen dat zijn partij vóór stemt groter zijn geworden met de nieuwe VN-resolutie. Op verzoek van Balkenende overlegt de PvdA’er donderdag met de premier over de missie. Bos wil in elk geval duidelijkheid over de vraag onder wiens commando de Nederlandse troepen zullen vallen. Blijven dat de VS of worden dat de VN? CDA-fractievoorzitter Verhagen sprak zijn vertrouwen uit in een goede afloop van het gesprek. „Ik gun Bos die extra dag nadenken wel.”

Als Bot en Kamp inderdaad hun zin krijgen, zullen er eind deze maand ongeveer honderd militairen naar Irak reizen om het vervolg op de huidige missie voor te bereiden. In de weken daarna zullen de 1300 militairen die er nu zijn geleidelijk worden vervangen. De zes Apache- gevechtshelikopters die pas naar Irak zijn vertrokken, blijven daar.

In het kabinetsbesluit wordt niet voorgesteld extra veiligheidsmaatregelen te treffen. De veiligheidssituatie in het zuiden van Irak, waar eerder een Nederlandse militair om het leven kwam, is inmiddels weer relatief rustig dankzij de VN-resolutie en de harde aanpak van opstandelingen.

Over een eventuele volgende verlenging na de nieuwe missie van acht maanden rept het voorstel van Bot en Kamp niet. Ze hopen dat meer landen bereid zijn troepen te sturen, nu de nieuwe VN-resolutie daartoe oproept.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer