Zoete kwarkbol met citroen
Vanbinnen is-ie zacht, cake-achtig bijna. De dunne sliertjes citroenschil –die je als je goed kijkt nog ziet zitten– geven een friszoet accent. Brood is het niet, maar zeker ook geen koek, al vragen de kinderen steevast om „cake” als ze een plakje willen. Misschien nog wel het leukste: deze bol is verdraaid makkelijk te maken. Ondanks het broodachtige uiterlijk. Geen zwaar kneedwerk, geen lange rijstijden – best prettig zo nu en dan.
Hij heeft veel weg van de kwarkbollen die diverse bakkers aanbieden, al zijn die vaak gevuld met rozijnen. Zelf ben ik daar niet zo dol op, maar wie er wel van houdt, kan natuurlijk (geweekte) rozijnen erin doen (houd ongeveer 150 tot 200 gram aan). Ook lekker: een flinke hand parelsuiker (dezelfde als in suikerbrood en Luikse wafels) door het deeg doen. En stukjes gekonfijte citroen.
In feite is zo’n kwarkbol een sodabread: brood dat rijst dankzij baksoda (een bakmiddel dat een zuur nodig heeft om zijn werk te doen). De kunst is er precies genoeg bakpoeder in te doen: zodat het deeg mooi rijst, maar niet zo veel dat je het rijsmiddel nog proeft, dat is niet smakelijk.
Stevig kneden is niet nodig: even door elkaar mengen tot het mooi samenhangt is voldoende. Om een mooie bolvorm te krijgen is het handig in een kleine springvorm te bakken. De randen kun je met bakpapier bekleden, dat staat ook mooi als het brood na het bakken uit de vorm komt. Maar na het bakken voor de sier een strook bakpapier om de bol binden, zoals op de foto, kan natuurlijk ook.
Laat de citroenrasp vooral niet weg, dat is een fantastische smaakmaker. Sowieso: elk toetje –of het nu yoghurt is of roomkwark– knapt er enorm van op. Net als koekjes of zelfs appeltaartdeeg. Gebruik bij voorkeur een biologische citroen, in verband met bestrijdingsmiddelen, en rasp alleen het gele laagje eraf, want het wit eronder smaakt bitter.
Serveer de kwarkbol gewoon zo, liefst kraakvers, want sodabread wordt helaas vrij snel oud. Nog lekkerder met een lik roomboter erop. En, voor echte lemonfans: lemon curd,
Citroen-kwarkbol
Ingrediënten
- 225 gram volle kwark
500 g bloem
7 g zout
75 g suiker
1 zakje vanillesuiker
10 g gewoon bakpoeder, of baksoda
2 eieren
60 g melk
40 g zonnebloemolie
1 citroen, schoongeboend
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet een springvorm van 20 centimeter doorsnede in.
Zeef de bloem met de bakpoeder en meng met het zout, de suiker en de vanillesuiker door elkaar in een beslagkom. Klop de eieren in een kom of maatbeker los met de melk en de zonnebloemolie. Maak een kuiltje in het bloemmengsel. Giet het eimengsel erin. Schep ook de kwark in de kom en rasp de schil van de citroen erboven. Meng alle ingrediënten met de hand tot een deeg. Het deeg is klaar als alles mooi gemengd is.
Doe het deeg in de springvorm, duw het aan en druk met een vinger aan de rand het deeg wat naar beneden zodat er in het midden een bolling ontstaat. Snijd met een scherp mesje een kruis in het deeg. Bak de bol in zo’n 45 tot 60 minuten goudbruin. Controleer met een breinaald of de binnenkant gaar is. Bestrijk na ongeveer 30 minuten (als de bol al goed gerezen is) de bovenkant met losgeklopt ei of melk en bestrooi met fijne kristalsuiker.