Economie

Nederland krijgt toch nieuwe kolencentrale

Nederland krijgt toch een nieuwe kolencentrale. Jarenlang was dat onbespreekbaar vanwege de relatief grote uitstoot van het broeikasgas CO(in2(. Minister Brinkhorst (Economische Zaken) wil er nu toch toe overgaan om een dreigend elektriciteitstekort over enkele jaren te voorkomen.

Redactie politiek
10 June 2004 10:27Gewijzigd op 14 November 2020 01:18

Verder wil Brinkhorst zorgen voor een groter aanbod van laaggeprijsde energie op de stroommarkt, die vanaf juli volledig vrij is. Hij liet zijn voornemen woensdag door een topambtenaar bekendmaken op de jaarvergadering van de vereniging van grootverbruikers VEMW. De kolencentrale moet een plekje krijgen op de Maasvlakte, iets waar toenmalig minister Andriessen begin jaren negentig nog op het nippertje van afzag.

Brinkhorst stuurde de Tweede Kamer woensdag ook een brief met enkele besluiten die de leveringszekerheid van energie in tijden van schaarste moeten garanderen. De Kamer had daar vorig jaar om gevraagd, nadat door de warme zomer enkele centrales dreigden uit te vallen. Brinkhorst wil dat Tennet, de beheerder van het hoogspanningsnet, contracten afsluit met de producenten om veilig te stellen dat de leverantie in dit soort gevallen op peil blijft.

Verder wil Brinkhorst dat er contracten worden gesloten voor stroom die „apart wordt gezet.” Mocht in de toekomst een leverancier onvoldoende elektriciteit hebben om al zijn klanten te bedienen, dan moet die stroom duur worden ingekocht bij Tennet. De D66-bewindsman schrijft overigens tot 2011 geen problemen te verwachten. Voor de periode daarna moet vanaf 2008 geld worden geïnvesteerd in nieuwe productiecapaciteit.

De Algemene Rekenkamer laat zich in een rapport kritisch uit over de stand van zaken met betrekking tot groene stroom, opgewekt via windmolens, zonnecellen en dergelijke. Volgens het rapport is het lang niet zeker dat Nederland kan voldoen aan de Europese eisen. De Rekenkamer betwijfelt ten zeerste of Nederland de doelstelling haalt om al in het jaar 2010 in totaal 9 procent van de elektriciteit duurzaam op te wekken.

Tot het jaar 2003 stimuleerde de overheid groene stroom via de belastingen. Daarvoor in de plaats kwam een subsidie op het produceren van groene stroom. De doelmatigheid van die nieuwe subsidieregeling kan worden vergroot, aldus de rekenkamer. Minister Brinkhorst laat overigens in een reactie weten dat hij er wel degelijk op vertrouwt dat Nederland de doelstelling voor 2010 zal halen.

Volgens de rekenkamer heeft het ministerie van Economische Zaken verzuimd te regelen dat de leveranciers hun certificaten, die moeten aantonen dat groene stroom daadwerkelijk duurzaam is opgewekt, niet kunnen verkopen in het buitenland. Doen zij dit, dan bestaat het gevaar dat de in Nederland opgewekte stroom niet mag worden meegeteld bij het halen van de doelstelling.

Minister Brinkhorst schrijft in een reactie dat hij niet zal toestaan dat stroom waarvoor subsidie is verleend, bijdraagt aan de doelstelling van een ander land. Bovendien zal een aantal Europese landen vermoedelijk overgaan op een verplicht aandeel van groene stroom voor producenten, leveranciers of verbruikers. In Nederland is niet onderzocht of dit de doelmatigheid van de subsidie kan vergroten, aldus de rekenkamer. Brinkhorst vindt zo’n onderzoek echter niet verstandig.

De PvdA pleit al langer voor een verplicht aandeel groene stroom en wist te bewerkstellingen dat dit binnen de elektriciteitswet mogelijk is. Kamerlid Samsom zal er nu bij Brinkhorst op aandringen die mogelijkheid te benutten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer