Binnenland

„Geweld onderscheidt moslim van christen”

„De islamitische cultuur en het orthodoxe christendom verschillen wezenlijk. Het grote onderscheid is de verbinding met geweld. Geweld kan kennelijk gemakkelijk vanuit de koran worden gerechtvaardigd.”

Redactie politiek
10 June 2004 09:49Gewijzigd op 14 November 2020 01:18

Dat zei SGP-kamerlid Van der Staaij woensdagavond in Bunnik tijdens een congres van het studiecentrum van zijn partij over integratie en burgerschap. Hij reageerde daarmee op de opmerking van voorzitter M. Sini van Islam en Burgerschap dat Saudi-Arabië een soort „Staphorst in het kwadraat” zou zijn. Volgens Van der Staaij deugt die vergelijking niet.

Sini bestreed op zijn beurt het SGP-kamerlid door erop te wijzen dat geweld en islam niet per definitie bij elkaar horen. „Het is maar hoe de koran wordt uitgelegd. Fundamentalisten roepen op tot het doden van ongelovigen. Zo worden moslims echter niet opgevoed.”

Van der Staaij beaamde dat niet alle moslims terroristen zijn maar vond het wel typerend dat bijna alle terroristen moslims zijn. „Daarom dienen we met gepaste argwaan met de islam om te gaan.”

Een christen in het Midden-Oosten die moslim wordt, ondergaat een heel andere bejegening dan een moslim die christen wordt, onderstreepte oud-zendingspredikant drs. J. J. Tigchelaar. „In Nederland kan dat allemaal wel. Hier wordt geen geweld toegepast voor hen die weggaan.” Christenen leren volgens hem valse religies te bestrijden door prediking en getuigenis. „Tolerantie is: ik heb de macht om de ander te dwingen, maar ik tolereer hem in zijn anderszijn. Dat is geen onverschilligheid, maar een actieve bezigheid.”

Volgens de Utrechtse arabist prof. dr. J. J. G. Jansen vertegenwoordigt Sini een kleine minderheid. „Ik zou willen dat alle moslims zo reageren. Na 11 september weten we dat dat niet zo is.” Hoewel de jihad oorspronkelijk alleen een oproep tot goeddoen inhield, vinden radicalen het naïef om het bij woorden te laten. „Wie dat doet, is in hun ogen een sukkel.”

Jansen voorziet een crisis in de islam waardoor het niet zal lukken „de boel bij elkaar te houden.” Sini is optimistischer. „Ook in de islamitische gemeenschap schrijdt de moderniteit met rasse schreden voort. De moslimjeugd in Nederland maakt het komende decennium een enorme stap voorwaarts.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer