Netbeheerder moet levering stroom veilig stellen
Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil dat Tennet, de beheerder van de hoogspanningsnetten in ons land, contracten sluit met stroomproducenten om veilig te stellen dat ook in tijden van grote schaarste aan elektriciteit overal het licht kan blijven branden.
De D66–bewindsman heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. Tennet sluit nu al contracten om ervoor te zorgen dat overal in ons land op korte termijn stroom beschikbaar is. Brinkhorst wil dat daarnaast contracten worden gesloten voor stroom die „apart wordt gezet". Mocht in de toekomst een leverancier onvoldoende elektriciteit hebben om al zijn klanten te bedienen, dan moet die stroom duur ingekocht worden bij Tennet.
De minister schrijft de Tweede Kamer dat er tot 2011 geen problemen te verwachten zijn rond de zekerheid van levering van elektriciteit. Om veilig te stellen dat er ook daarna ten alle tijde volop stroom is, moet vanaf 2008 geïnvesteerd worden in nieuwe productiecapaciteit.
In een vrije markt moet dat gebeuren door private ondernemingen, waarvoor het economisch niet rendabel is om te investeren in veel reservecapaciteit. De bewindsman wil die investeringen bevorderen door Tennet contracten te laten sluiten voor het reservevermogen. Tennet kan daarmee wat de bewindsman betreft medio volgend jaar beginnen en denkt aan 500 tot 750 megawatt.
CDA–Tweedekamerlid Hessels noemt het een „goede optie" om het staatsbedrijf Tennet de reservecapaciteit achter de hand te laten houden die overeenkomt met die van een middelgrote centrale. Hij denkt echter dat er meer nodig is om de producenten aan te zetten tot hogere investeringen in meer capaciteit.
PvdA–Tweedekamerlid Crone is het ook eens met de rol die Tennet erbij krijgt, maar is toch kritisch. Hij vreest dat in de toekomst een klein aantal grote stroombedrijven machtig genoeg zal zijn om onderling de produktie beperkt te houden, met als gevolg hoge stroomprijzen.
Om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar stroom moeten er nieuwe centrales bijgebouwd worden, stelt EnergieNed, de federatie van Nederlandse energiebedrijven. Dat moet in de periode van 2008 tot en met 2012 gebeuren. Dan moet de overheid wel snel duidelijkheid geven over de verbetering van het Nederlands investeringsklimaat.
Energiebedrijven willen alleen geld in centrales stoppen als zij de internationale concurrentie aankunnen. EnergieNed is tevreden met de beslissing van het kabinet om Tennet contracten te laten sluiten met stroomleveranciers om een reservecapaciteit op te bouwen.