Buitenland

Martelingen volgens memo’s geoorloofd

President Bush is als opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in tijd van oorlog niet gebonden aan Amerikaanse of internationale wetgeving die het martelen van krijgsgevangenen verbiedt.

Van onze correspondent
9 June 2004 11:43Gewijzigd op 14 November 2020 01:18

Dat is de strekking van een memorandum van het ministerie van Justitie dat maart vorig jaar werd opgesteld door een groep juristen die hiertoe was uitgenodigd door het ministerie van Defensie.

De inhoud van het memorandum komt overeen met een schrijven dat een jaar eerder circuleerde binnen het ministerie van Justitie, waarin in feite wordt gesteld dat alles is geoorloofd om gevangenen informatie te ontfutselen. „Deze memoranda hebben de basis gelegd voor het wangedrag tegenover gevangenen in Irak, Afghanistan en binnen de militaire basis Guantanamo Bay in Cuba”, aldus Democratisch senator Ted Kennedy dinsdag tijdens een hoorzitting van de juridische commissie van de Senaat in Washington.

De commissie wilde meer informatie over de memo’s van minister van Justitie John Ashcroft, maar die weigerde de documenten vrij te geven. „Het gaat hier om een vertrouwelijk advies aan de president dat niet voor de openbaarheid bestemd is”, aldus Ashcroft. Volgens de memo’s is president Bush als opperbevelhebber bij de behandeling van gevangenen niet gebonden aan internationale verdragen, aan de Conventies van Genève of aan Amerikaanse wetgeving die marteling verbiedt.

Ashcroft kreeg scherpe kritiek van Democratisch senator Joseph Biden. „Wij hebben internationale verdragen en eigen wetgeving goedgekeurd om te voorkomen dat onze militairen -zoals mijn eigen zoon- niet gemarteld worden als zij gevangen worden genomen. Dat is de essentie van zulke wetgeving”, aldus Biden. Ashcroft antwoordde dat ook hij een zoon in militaire dienst heeft en dat hij de overwegingen van Biden respecteerde. Hij benadrukte dat president Bush Amerikaanse en internationale wetgeving altijd heeft gerespecteerd. Verschillende Democratische senatoren drongen aan op een nader onderzoek naar de invloed van de bewuste memo’s op de behandeling van krijgsgevangenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer