Kamer tegen aanbod vroege prenatale test
DEN HAAG - Een kamermeerderheid steunt het plan van staatssecretaris Ross om zwangere vrouwen onder de 36 jaar geen tests aan te bieden naar mogelijke afwijkingen van hun ongeboren vrucht.
Wel krijgen vrouwen tijdens hun eerste bezoek aan de verloskundige of huisarts een informatieve folder mee over de voor- en nadelen van prenatale tests, zo werd dinsdag vastgesteld tijdens overleg in de Tweede Kamer.PvdA, GroenLinks en D66 willen dat aan alle zwangere vrouwen onder de 36 jaar een gratis test wordt aangeboden. Ross wil die mogelijkheid alleen bieden aan vrouwen die kans hebben op een kind met een afwijking, bijvoorbeeld vanwege erfelijke omstandigheden. De meeste prenatale tests bij vrouwen ouder dan 36 jaar hebben plaats naar het syndroom van Down en open ruggetjes. Veel aanstaande moeders besluiten na een negatieve uitslag hun ongeboren kind te aborteren.
CDA, ChristenUnie en SGP staan argwanend tegenover het aanbieden van een folder. Ze denken dat de grens tussen informatie geven en het aanbieden van een test erg vaag is. Ze zullen zich echter niet verzetten tegen het verstrekken van een informatieve folder met voor- en nadelen. Omdat VVD en SP hier ook niet tegen zijn, steunt een kamermeerderheid Ross. Tot voor kort zat de VVD op de lijn dat alle zwangere vrouwen een aanbod voor een test moeten krijgen.
CDA, VVD, CU en SGP, die samen een nipte meerderheid hebben, vinden dat vrouwen onder de 36 die toch voor een test kiezen, deze zelf moeten betalen.
Ross uitte dinsdag onverholen kritiek op de Gezondheidsraad, die tot twee keer toe pleitte voor gratis prenatale tests bij alle zwangere vrouwen. Volgens de bewindsvrouw laat de raad zich te veel leiden door de Britse hoogleraar Cuckle. Die analyseerde alle bekende prenatale tests, maar volgens Ross is Cuckle ook directeur van een softwarebedrijf dat tests analyseert. Bij een ander bedrijf op dat terrein is hij adviseur.
De Telegraaf meldde woensdagmorgen dat ambtenaren van VWS vinden dat de commissie van de Gezondheidsraad die het advies opstelde erg eenzijdig is samengesteld. Huisartsen en verloskundigen zijn er niet in vertegenwoordigd. Ook zou de raad de kosten voor prenatale tests bewust te laag hebben ingeschat.