Beleggers kijken in spanning naar Spanje
De beurzen in Europa zijn dinsdag zonder grote uitslagen de handel uitgegaan. Beleggers keken met name naar de nieuwste ontwikkelingen in de politieke crisis in Spanje, waar de Catalaanse premier Carles Puigdemont mogelijk de onafhankelijkheid van die deelstaat zal uitroepen.
In Amsterdam sloot toonaangevende AEX-index nagenoeg onveranderd op 541,14 punten. Ook de MidKap eindigde vrijwel vlak op 826,00 punten. Ook de hoofdgraadmeter in Parijs sloot op bijna dezelfde stand als een dag eerder. De DAX in Frankfurt zakte 0,2 procent, terwijl de FTSE in Londen er 0,4 procent bijkreeg. De IBEX in Madrid daalde 0,9 procent.
Sterkste stijger in de AEX was uitzendbedrijf Randstad met een plus van 3,3 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize volgde met een winst van 2,1 procent. Onderaan bij de hoofdfondsen stond digitaal beveiliger Gemalto met een verlies van 3,4 procent. Kabel- en telecomaanbieder Altice leverde 1,5 procent in.
Bij de middelgrote fondsen was bodemonderzoeker Fugro de grote winnaar met een koerswinst van 3,4 procent. Post- en pakketbezorger PostNL was ook in trek en werd 3,3 procent meer waard. Onderaan de MidKap stonden verlichtingsspecialist Philips Lighting en GrandVision, moederbedrijf van opticiënsketen Pearle, met allebei een min van 1 procent…
Bij de kleinere bedrijven won Takeaway bijna 4 procent. De maaltijdbezorger verwerkte in het derde kwartaal 40 procent meer bestellingen dan een jaar eerder. In Nederland groeide het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl sterker dan verwacht met 34 procent. Takeaway kondigde verder aan vanaf 1 januari zijn commissie te verhogen.
Op de lokale markt ging Kiadis Pharma ruim 9 procent onderuit. Het biotechnologiebedrijf haalde 18 miljoen euro op met de plaatsing van nieuwe aandelen bij institutionele beleggers. Kiadis houdt tevens de optie open om nog meer nieuwe aandelen uit te geven.
De euro was 1,1805 dollar waard, tegen 1,1745 dollar bij het scheiden van de markt een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,7 procent tot 50,92 dollar. Brentolie werd 1,9 procent duurder en bracht per vat 56,84 dollar op.