Binnenland

„De buizerd viel me van achteren aan”

Een stuk bos op de Wageningse Berg is tijdelijk afgesloten voor het publiek. Een moederbuizerd die daar heeft genesteld en haar jongen wil beschermen, valt soms agressief uit naar voorbijgangers.

9 June 2004 09:38Gewijzigd op 14 November 2020 01:18

Henk Altmann uit Wageningen werd zondag ’prooi’ van de buizerd en raakte gewond aan zijn hoofd. Van zijn kruin tot voorhoofd loopt een schram.

„Ik was aan het hardlopen op de Wageningse Berg. Het is een geliefde plek voor hardlopers van de Wageningse Atletiekvereniging waarvan ik zelf ook lid ben. Op een gegeven moment leek het wel of ik een klap op mijn hoofd kreeg. Ik schrok verschrikkelijk. Versuft keek ik snel om me heen en toen zag ik haar. Ik besefte dat ik was aangevallen door de buizerd. Mijn hoofd deed pijn en ik merkte dat de roofvogel met haar klauw een ondiepe snee over mijn hoofd had getrokken.”

Altmann zag de buizerd niet aankomen. „Ze viel me van achteren aan. Dat ging allemaal erg snel en geruisloos. Ik hoorde het beest niet aankomen. Logisch, als je bedenkt dat zo’n roofvogel zijn prooi altijd zo benadert.”

De Wageningse hardloper ging na de aanval van de roofvogel met bebloed hoofd snel huiswaarts. „Mijn vrouw is arts en die heeft even naar de wond gekeken. Het bleek gelukkig geen diepe wond te zijn en ze heeft hem goed schoongemaakt. Een tetanusprik achtte ze niet nodig.”

Ook vorig jaar had Altmann een aanvaring met de roofvogel. „Maar toen kwam ik er beter af dan nu”, herinnert hij zich. „Toen vloog de vogel slechts rakelings over mijn hoofd. Volgens de boswachter zit de buizerd elk jaar op dezelfde plek. Hij verwacht dat het nog twee weken duurt tot de jongen zijn uitgevlogen. Zolang zal het stukje bos ook zijn afgesloten.”

Altmann heeft van de boswachter een verklaring gekregen over de oorzaak van het agressieve gedrag van de buizerd. „Ten tijde van de mkz-crisis werden agressieve buizerds voor het eerst op grotere schaal gesignaleerd, heeft hij mij verteld. Ook Wageningse hardlopers werden met regelmaat het slachtoffer. Algemeen werd toen gedacht dat de buizerds agressief waren omdat ze niet meer gewend waren aan mensen. De bossen waren toen vanwege de mkz tijdelijk verboden terrein.

Maar de werkelijke verklaring voor het gedrag van de roofvogel die mij zondag aanviel, ligt in het feit dat het beestje haar nest heeft in een boom die dicht bij allerlei bospaadjes staat. De roofvogel ziet wandelende of hardlopende mensen daarom als indringers. Op de Wageningse Berg nestelen trouwens veel meer buizerds, maar die hebben hun nest dieper de bossen in, ver verwijderd van plaatsen waar de mens komt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer