Takeaway in trek op Damrak
De aandelenbeurs in Amsterdam werkte dinsdag het openingsverlies weg. Ook de meeste andere Europese beursgraadmeters krabbelden wat op. Op het Damrak viel het handelsbericht van Takeaway in de smaak. Verder ging de aandacht uit naar de ontwikkelingen in Spanje, waar de politieke crisis een cruciale fase heeft bereikt.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel nipt hoger op 541,25 punten. De MidKap steeg een fractie tot 826,46 punten. De beurs in Londen steeg 0,2 procent. Parijs stond vlak en Frankfurt zakte 0,1 procent
De hoofdindex in Madrid daalde 0,2 procent. De Catalaanse separatist en regeringsleider Carles Puigdemont spreekt dinsdagavond om 18.00 uur in het Catalaanse parlement over „de politieke situatie” na het illegale referendum over onafhankelijkheid. Puigdemont heeft gezegd de onafhankelijkheid te willen uitroepen op basis van die stembusgang.
Bij de kleinere bedrijven won Takeaway 3,7 procent. De maaltijdbezorger heeft in het derde kwartaal 40 procent meer bestellingen bezorgd dan in dezelfde periode een jaar eerder. In Nederland groeide het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl met 34 procent. Takeaway kondigde verder aan vanaf 1 januari zijn commissie te verhogen.
Grootste daler in de AEX was ArcelorMittal met een verlies van 1,4 procent. Uitzender Randstad ging aan kop met een plus van 0,9 procent. In de MidKap sloot Arcadis de rij met een min van 0,8 procent. Sterkste stijger was bodemonderzoeker Fugro met een winst van 1,6 procent.
Op de lokale markt duikelde Kiadis Pharma 8 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft 18 miljoen euro opgehaald met de plaatsing van 2,25 miljoen nieuwe aandelen bij institutionele beleggers. Kiadis houdt tevens de optie open om nog meer nieuwe aandelen uit te geven.
In Parijs klom LVMH ruim 2 procent. Het Franse luxegoederenconcern zag de omzet in het derde kwartaal sterker toenemen dan verwacht. BAE Systems daalde 0,2 procent in Londen. Het Britse defensiebedrijf schrapt volgens persbureau Reuters tot 2000 banen in het Verenigd Koninkrijk.
De euro was 1,1769 dollar waard, tegen 1,1745 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 49,73 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent meer op 56,05 dollar per vat.