„Risico op scherpe marktcorrectie op beurzen”
Het is nu relatief rustig op de financiële markten, maar dat kan stilte voor de storm zijn. Volgens president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) dreigt bij een omslag van het sentiment op de beurzen een „scherpe marktcorrectie”.
Het centralebankhoofd constateert onder meer dat de Amerikaanse aandelenkoersen de afgelopen jaren veel sterker gestegen zijn dan de bedrijfswinsten. Ook wijst hij op hoge schuldenniveaus „die nu goed financierbaar zijn maar waarvan je je kan afvragen of dat nog zo is als de rente zou gaan stijgen”.
Mede door alle stimuleringsmaatregelen van centrale banken zijn beleggers de laatste jaren bereid geweest om meer risico’s te nemen. De DNB-baas heeft het idee dat het ruime monetaire beleid „als een soort deken over de markt is gaan liggen”. „Dat geeft een vertekend beeld van de risico’s.”
Nu is het zaak dat financiële marktpartijen weer inprijzen dat het op enig moment afgelopen is met het geld pompen in de economie, aldus Knot in een toelichting op het nieuwe Overzicht Financiële Stabiliteit van DNB. De Federal Reserve in de VS is al bezig met het geleidelijk normaliseren van het monetaire beleid en de ECB in Frankfurt maakt inmiddels aanstalten om daar ook langzaamaan mee te beginnen.
Volgens Knot zijn er echter meer situaties denkbaar die het marktsegment zomaar kunnen doen omslaan, denk aan tegenvallend nieuws rond de brexit of een mogelijk gewapend conflict met Noord-Korea.
Als aandelen en obligaties plots in waarde omlaag gaan, dan zou dat onder meer verzekeraars en pensioenfondsen hard raken. Zij werken met grote beleggingsportefeuilles. Voor banken kan een correctie betekenen dat ze te maken krijgen met oplopende financieringskosten. Huishoudens, bedrijven en overheden met hoge schulden moeten rekening houden met hogere rentelasten.
DNB stipt in het achterliggende rapport ook de kwetsbaarheid van China aan. Daar heeft het bedrijfsleven de laatste jaren forse schulden opgebouwd. Een financiële crisis in China zou flinke impact kunnen hebben op bijvoorbeeld de wereldhandel, aldus de toezichthouder. Dichter bij huis speelt dat de schuldenperikelen in Zuid-Europese landen als Griekenland opnieuw kunnen opspelen.