Economie

Westerterp gaat snijden bij Begemann

Voormalig minister van Verkeer en Waterstaat T. E. Westerterp neemt het roer voorlopig over bij de Koninklijke Begemann Groep. Hij kondigde dinsdag aan fors te gaan snijden in de kosten van de noodlijdende participatiemaatschappij, die deelneemt in industriële activiteiten.

Redactie economie
9 June 2004 08:34Gewijzigd op 14 November 2020 01:18

Op jaarbasis moet er zeker voor 40 tot 50 procent worden bezuinigd, meent Westerterp, die daarbij denkt aan de kosten van de parttime bestuurder en de dure jaarverslagen. Ook vraagt hij zich openlijk af of er op termijn geen einde moet komen aan de beursnotering van het bedrijf. Zijn benoeming werd door de aanwezige aandeelhouders met applaus begroet.

Westerterp neemt de plaats in van Jeroen van den Nieuwenhuyzen, die kortgeleden zijn vertrek aankondigde. Een paar jaar geleden vertrok al diens broer Joep, die recent in het nieuws kwam bij problemen met enkele RDM-dochters.

Totdat er „voor minder geld een nieuwe bestuurder” is gevonden, neemt Westerterp waar. In verband daarmee stapt de ex-bewindsman tijdelijk op als president-commissaris van de raad van commissarissen. Omdat ook twee andere commissarissen voor het laatst op de aandeelhoudersvergadering aanwezig waren, is er nog maar één commissaris over. Dat is de dinsdag nieuw benoemde J. D’Elfant, die tevens commissaris is bij computerleverancier Tulip.

Hoewel D’Elfant heeft aangekondigd nog dit jaar bij Tulip te stoppen, is die combinatie veel aandeelhouders een doorn in het oog. Zij vrezen een belangenverstrengeling met het bedrijf, dat volgens een van hen „Begemann langzaam maar zeker naar de ondergang sleept.” Ook Westerterp meent dat de banden met Tulip losser moeten worden. Begemann is grootaandeelhouder van het computerbedrijf, dat ondanks allerlei beloftes al vele jaren verliesgevend is. Als gevolg daarvan verkeert Begemann eveneens al jaren in de rode cijfers. Vorig jaar verloor Begemann 13,6 miljoen euro.

De aandeelhouders stemden dinsdag in met het langzaam afbouwen van het belang in Tulip. Dat gebeurt door alle aandeelhouders op één aandeel Begemann twee aandelen Tulip uit te keren. Daarmee verdwijnt het meerderheidsbelang van Begemann. Het is de bedoeling deze procedure, waarvoor een statutenwijziging nodig was, de komende jaren vaker te herhalen.

De rommelige vergadering werd verder gekenmerkt door veel kritiek op Jeroen en Joep van den Nieuwenhuyzen. Een aandeelhouder verweet Jeroen zelfs oplichterspraktijken, omdat hij dure participaties via een Antwerps bedrijf goedkoop aan zijn broer zou hebben doorgesluisd. „Hij heeft het bedrijf bestolen bij het leven”, aldus de Bredanaar H. Meijer.

Op de vergadering viel te beluisteren dat veel aandeelhouders vrezen dat de gebroeders hun stempel op de maatschappij blijven drukken. Ze beschikken over 46 procent van de stemmen. De Koninklijke Begemann Groep is dit jaar vijftig jaar aan de beurs genoteerd. Een aandeelhouder maakte Westerterp hierop attent. De tijdelijke bestuurder begroette dit met instemming. „Onze financiële positie is niet al te best, maar dat zullen we zeker vieren”, aldus de Brabander.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer