Kerk & religie

Gebed voor president Poetin in Barneveldse Veluwhal

„Wilt U de president wijsheid geven om zijn volk te leiden, en dat hij bovenal mag leren luisteren naar Uw Stem.” Dat gebed voor de jarige Russische president Poetin klonk zaterdag in Barneveld, bij de jaarlijkse ontmoetingsdag van de stichting Friedensstimme.

Van onze verslaggever
7 October 2017 16:40Gewijzigd op 16 November 2020 11:39
Ruim 1500 mensen bezochten de ontmoetingsdag van Friedensstimme, in de Veluwhal in Barneveld. beeld RD, Henk Visscher
Ruim 1500 mensen bezochten de ontmoetingsdag van Friedensstimme, in de Veluwhal in Barneveld. beeld RD, Henk Visscher

Tijdens de ontmoetingsdag in de Veluwehal in Barneveld, die werd bijgewoond door ruim 1500 mensen, stond het evangelisatiewerk in Rusland en andere voormalige Sovjetrepublieken centraal.

De ontmoetingsdag werd geopend door ds. A. van der Zwan, voorzitter van de stichting Friedensstimme. Vanuit de geschiedenis van Abraham, die uit Ur naar Kanaän moest reizen, wees ds. Van der Zwan op de God die Abraham daartoe dreef en de geloofsgehoorzaamheid die ervoor zorgde dat Abraham ging. „Wat was het geheim? Het ware geloof dat gehoorzaamt aan God staart niet op wat het kwijtraakt, maar ziet op wat het overhoudt. Wat een rijke beloften kreeg Abraham, vooral dat ene woord: Hij mag zégen verwachten. Uit Hem werd de verlosser geboren en in hem werden alle geslachten van de aarde gezegend.”

Wie de zegen van het Woord wil verspreiden, aldus de predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Dordrecht-centrum, moet net als Abraham leren om alles op te geven. „Opdat we het Woord aan anderen door mag geven. Zodat we met Psalm 119:7 kunnen zingen: „Door mij betracht, en and’ren aangeprezen”.

„Geef acht op de Stem van God. Steun het evangelisatiewerk in Rusland met gebeden, literatuur en materiële steun, opdat onze levende God daarvoor geëerd wordt”, zo zei evangelist Nicolai Jasjoekovski uit Siberië. Hij dankte voor de vele pakketjes, kalenders en brochures die vanuit Nederland naar Rusland worden verstuurd. „Alle materiaal wordt goed gebruikt. Regelmatig krijgen we van mensen de vraag: „Wanneer krijgen we de volgende kalender?””

Jasjoekovski legde uit dat er veel geld nodig is om in het uitgestrekte Rusland het Evangelie te brengen bij onbereikte volkeren. „We volgen de roeping van God na, gedreven door de liefde tot hem en tot onbekeerden. In gehoorzaamheid aan de zendingsboodschap die de discipelen kregen. Daar kun je toch niet onverschillig onder blijven? Dat we zo de roeping mogen verstaan om tot het einde der aarde het Woord te brengen.”

Ds. P. den Ouden, hersteld hervormd predikant te Katwijk, opende het middagprogramma van de ontmoetingsdag. Hij mediteerde over Petrus en Johannes die voor de Joodse raad staan, naar aanleiding van Handelingen 4. „Petrus en Johannes kunnen hun leven redden door te zwijgen over de Naam van Jezus Christus. Maar dan volgt hun ontroerende getuigenis: Wij kunnen niet laten te spreken over wat wij gehoord en gezien hebben. In Hem hebben ze alles gevonden. Vergeving van zonde, vernieuwing van het leven en het eeuwige leven.”

Met dezelfde drijfveren als de apostelen 2000 jaar geleden, gaan ook nu nog evangelisten uit, aldus ds. Den Ouden. „Naar de verre poolstreken of naar Kazachstan of Azerbeidzjan, waar het moslimfundamentalisme dreigt. Dat vraagt veel offers van evangelisten en hun gezinnen. Soms denk je: Hoe kunnen ze het doen. Wat een zelfverloochening en zelfopoffering. Maar ze kunnen het niet laten om te spreken over wat ze gezien en gehoord hebben. De liefde van Christus dringt.” De predikant wenste de bezoekers diezelfde bewogenheid met anderen toe. „Dan kun je het niet laten te spreken, in je gezin en op je werk of waar je ook maar mensen tegenkomt.”

Evangelist Nicolai Koetsjkov uit Kirgizië vertelde over het soms moeizame werk in zijn land, dat overwegend door moslims wordt bevolkt. In de zomermaanden trekt hij eropuit naar de schaapherders in het hooggebergte. Die leven daar in joerts, een soort tenten. ’s Winters wonen ze in gewone huizen, in de dalen. Juist in de zomer zijn deze mensen extra ontvankelijk voor het Evangelie, zo legde Koetsjkov uit, omdat er dan minder sociale controle is van andere moslims. „Deze mensen zijn bereid het Evangelie te ontvangen. Maar ookal horen ze graag onze getuigenissen en ontvangen ze onze literatuur, ze willen nog geen christenen worden. Toch mogen we een opwekking verwachten. We hebben dat eerder al gezien in het naburige Oezbekistan. Daar is gebed voor nodig.”

Oud-directeur Rien Uijl van Friedensstimme vroeg om gebed voor christenbekeerlingen in moslimlanden. Zij krijgen vaak met veel problemen te maken als ze christen worden. Hij signaleert dat er op dit moment in bijvoorbeeld Oezbekistan ruimte is om het Evangelie te verkondigen, maar dat de situatie snel kan omslaan. Dat is volgens hem in Turkmenistan gebeurd, waar tussen 1990 en 2000 evangelisten konden werken en daarna niet meer.

De dag werd afgesloten door ds. Den Ouden, nadat enkele honderden kinderen een lied zongen dat ze tijdens het kinderprogramma hadden geleerd. Ook presenteerden ze een geknutseld model van de evangelisatieboot uit Siberië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer