Buitenland

Impasse in overleg Zuid-Korea en VS

Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben dinsdag in twee dagen van militaire besprekingen geen overeenstemming bereikt over Amerikaanse plannen om hun militairen verder van de grens met Noord-Korea terug te trekken.

AP
9 June 2004 08:01Gewijzigd op 14 November 2020 01:18

Ook is meer overleg nodig over afzonderlijke Amerikaanse plannen om eenderde van hun 37.000 soldaten helemaal uit Zuid-Korea weg te halen.

Volgens Zuid-Korea zijn de plannen om de troepenmacht volgend jaar te verkleinen „slechts een suggestie” en zijn de omvang en het tijdstip van de operatie bespreekbaar. Een Amerikaanse terugtrekking betekent dat Zuid-Korea zelf een grotere verantwoordelijkheid krijgt om mogelijke Noord-Koreaanse militaire agressie af te schrikken. Sommigen in Zuid-Korea zijn bang dat Noord-Korea een Amerikaanse terugtrekking zal opvatten als een teken van zwakte, terwijl binnenkort onderhandelingen gevoerd moeten worden over de kernwapenprogramma’s van Pyongyang.

Los daarvan zijn de Amerikanen van plan hun troepen die nu verspreid zijn over heel Zuid-Korea te concentreren op nieuwe bases. Ook worden troepen weggehaald bij de grens met Noord-Korea. Hun aanwezigheid daar werd lange tijd gezien als een garantie voor Amerikaanse militaire interventie, mocht Noord-Korea tot een aanval overgaan. Veel Zuid-Koreanen zien die aanwezigheid ook als een waarborg tegen lichtzinnige militaire acties van Washington omdat in dat geval Amerikaanse militairen direct in de vuurlinie zouden liggen.

De Zuid-Koreaanse generaal Kwon Ahn-do zei dat er geen overeenstemming kon worden bereikt over hoeveel grond er voor de nieuwe bases moet worden gereserveerd. Een Amerikaanse functionaris noemde het uitblijven van een akkoord „frustrerend.”

Veel Amerikaanse bases in Zuid-Korea liggen in dichtbevolkte stedelijke gebieden. Omwonenden storen zich dikwijls aan het gedrag van de militairen en soms komt het tot vechtpartijen. Concentratie van de bases zouden het ongenoegen, vooral onder jongere Zuid-Koreanen, kunnen verminderen.

Zuid-Korea heeft een modern, goed uitgerust leger van 650.000 militairen. Noord-Korea heeft een formidabel arsenaal raketten en meer dan een miljoen soldaten, maar het materieel is verouderd en het leger kampt met gebrek aan onderdelen en brandstoftekorten.

De Amerikaanse plannen zijn onderdeel van een project om eenheden en materieel minder statisch te positioneren en sneller naar brandhaarden over de hele wereld te kunnen verplaatsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer