PvdA-leiders openen aanval op Fortuyn
De PvdA-top heeft woensdagavond de aanval geopend op Pim Fortuyn. Zowel premier Kok als PvdA-lijsttrekker Melkert bekritiseerde tijdens een verkiezingsbijeenkomst van hun partij in Delft de ex-lijsttrekker van Leefbaar Nederland, die volgens de laatste opiniepeiling twintig zetels in de Kamer gaat veroveren.
Volgens Kok is de keuze bij de komende verkiezingen of mensen zich willen laten leiden door „angst, haat en onverdraagzaamheid of door een gevoel er samen voor te staan.”
Volgens de minister-president blijft Fortuyn steken in „het zaaien van haat en tweedracht met de ruggen naar elkaar en met gebalde vuisten omhoog. Ik heb van de heer Fortuyn nog geen enkele oplossing gehoord.”
Volgens Melkert woedt er op dit moment een taai gevecht in Nederland over de sociale samenhang in de maatschappij. De PvdA wil dat gevecht winnen „van de krachten die diversiteit niet als bron van kracht, maar als bron van angst willen zien.” De PvdA-lijsttrekker verwees het plan van Fortuyn om zwarte scholen naar andere buurten te verplaatsen, naar de prullenmand: „Hoe heb ik het nou? Onderwijs en scholing weghalen uit die buurten waar het zo hard nodig is? Wat is dat voor vernietiging van sociaal kapitaal?”
VVD-coryfee Wiegel zei gisteravond tijdens een spreekbeurt in het Groningse Uithuizen dat de gevestigde politiek „overdreven veel en te felle kritiek” op Fortuyn levert. Hij vindt dat Fortuyn „te denigrerend” wordt aangevallen, vooral na het inmiddels beruchte interview dat Fortuyn enkele weken geleden aan de Volkskrant gaf.
Volgens Wiegel werkt al die kritiek ook contraproductief. „Na zo’n overdreven reactie van de gevestigde partijen nemen de kiezers het juist voor hem op.”
Het bewijs voor het gelijk van Wiegel werd woensdagmiddag geleverd door de nieuwste NIPO-peiling. Ondanks de afwezigheid van een kandidatenlijst en een programma stijgt de Lijst Fortuyn van zestien naar twintig zetels. Leefbaar Nederland, dat Fortuyn na het Volkskrant-interview aan de kant zette, verliest drie zetels en zakt van negen naar zes. Van de grote partijen verliest vooral de PvdA. Die staat op 34 zetels -tegenover 45 kamerzetels nu- en is in een nek-aan-nekrace verwikkeld met de VVD over wie de grootste partij wordt. De VVD staat in de peilingen op 33 zetels (tegen 38 kamerzetels nu).