Afwachtende handel op Europese beurzen
De Europese aandelenbeurzen lieten donderdag weinig beweging zien. Beleggers keken vooral vooruit naar het belangrijke Amerikaanse banencijfer, dat vrijdag verschijnt. De Spaanse beurs, die woensdag hard onderuit ging door de politieke crisis in het land, toonde wat herstel.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur een fractie lager op 541,43 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 829,10 punten. Londen won 0,1 procent, Parijs daalde 0,1 procent en Frankfurt zakte 0,3 procent. In Madrid dikte de beurs 0,6 procent aan.
Kabel- en telecombedrijf Altice was veruit de grootste stijger in de AEX met een winst van ruim 2 procent. Telecomconcern KPN en oliedienstverlener SBM Offshore volgden met plussen van 1 en 0,9 procent. Digitaal beveiliger Gemalto stond onderaan met een verlies van 1,6 procent. Verzekeraar Aegon volgde met een min van 0,9 procent.
In de MidKap sloten advies- en ingenieursbureau Arcadis en beursintermediair Flow Traders de rij met minnen van rond 1 procent. Trustkantoor Intertrust en bouwbedrijf VolkerWessels gingen aan kop met plussen van 0,7 en 0,6 procent.
Bij de kleinere bedrijven won Fagron bijna 5 procent. De leverancier aan apotheken neemt het Braziliaanse All Chemistry over. Volgens topman Hans Stols praat Fagron momenteel ook met andere overnamekandidaten in de regio’s Europa en Noord- en Zuid-Amerika.
Van Lanschot Kempen klom 0,3 procent. De vermogensbeheer heeft een nieuwe claimstichting aan zijn broek. Het gaat om Van Lanschot Claim die boze ex-klanten vertegenwoordigt die gedwongen zijn overgegaan naar Promontoria.
In Frankfurt daalde Osram Licht 3,8 procent. Siemens (min 1,1 procent) heeft vrijwel zijn gehele resterende belang in de voormalige verlichtingsdivisie verkocht aan institutionele beleggers. Het gaat om een deelneming van ruim 17 procent met een waarde van dik 1,2 miljard euro.
EasyJet steeg 0,1 procent in Londen. De luchtvaartmaatschappij heeft in de maand september 11 procent meer passagiers vervoerd dan in dezelfde maand een jaar eerder.
De euro was 1,1768 dollar waard, tegen 1,1762 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie klom 0,4 procent in prijs tot 50,17 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent meer op 56,23 dollar per vat.