Abortuswet in Kenia is dode letter
In Kenia is de discussie over abortus opnieuw opgelaaid, nadat onlangs vijftien foetussen werden aangetroffen bij een rivier aan de rand van de hoofdstad Nairobi.
Tijdens een herdenkingsdienst spraken diverse leiders zich uit tegen abortus.
Abortus is officieel niet toegestaan in Kenia, maar de autoriteiten doen weinig moeite om het verbod te handhaven.
Volgens sommigen is de regering van president Mwai Kibaki verlamd door de tegenstrijdige belangen van de pro-lifebeweging en groeperingen die abortus willen toestaan in het kader van gezinsplanning. Als gevolg daarvan is een grijs gebied ontstaan waar aborteurs niet vervolgd worden, maar hun activiteiten worden ook niet gecontroleerd op veiligheid.
Volgens minister Charity Ngilu van Volksgezondheid is abortus aan de orde van de dag in Kenia. Zij stelde onlangs dat artsen, verpleegkundigen en kwakzalvers in illegale klinieken abortussen uitvoeren. Maar Ngilu’s schets van de situatie toont waarschijnlijk maar een deel van de werkelijkheid.
Er gaan ook verhalen dat overheidsklinieken, waarvan er zo’n 3000 zijn, op grote schaal abortussen uitvoeren. Het ministerie van Volksgezondheid wil niet reageren op deze beschuldigingen. Naast de overheidsziekenhuizen telt Kenia 872 geregistreerde privé-klinieken.
De vijftien foetussen werden 26 mei gevonden in vuilniszakken langs een snelweg bij de Ngongrivier. De documenten die bij de foetussen gevonden werden, leidden tot de arrestatie van gynaecoloog John Nyamu, eigenaar van twee privé-klinieken in Nairobi. Ook twee verpleegkundigen werden gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de abortussen.
Voor- en tegenstanders van abortus grijpen de affaire nu aan om hun standpunten kracht bij te zetten. „Het wordt tijd dat de overheid voorgoed een einde maakt aan deze praktijken”, zegt Jean Kaggia, voorzitster van de Protecting Life Movement in Kenia. De regering moet volgens haar de klinieken controleren om zich ervan te verzekeren dat er geen abortussen worden uitgevoerd.
Volgens Cornelius Arap Korir, voorzitter van de Keniaanse Episcopale Conferentie, is de overheid blind voor het feit dat in ziekenhuizen met een gynaecologieafdeling -dus in bijna alle staatsziekenhuizen- ook abortussen worden uitgevoerd. De Raad van Kerken in Kenia wil een beroepsverbod voor artsen die cliënten een abortus adviseren.
De vrouwenbeweging Maarifa vindt de huidige wetgeving hypocriet. „In de praktijk houdt niemand zich eraan. Daarom moet de wet herzien worden”, zegt Joyce Ombete van Maarifa. „Vrouwen moeten zelf kunnen beslissen of ze een zwangerschap afbreken of niet. Zij zijn de enigen die goed kunnen beoordelen of ze in hun huidige situatie een zwangerschap aankunnen of niet.”
De overheid moet volgens haar in alle ziekenhuizen gratis zwangerschapsafbreking aanbieden. Dan worden vrouwen niet meer gedwongen om bij kwakzalvers aan te kloppen. „We kunnen onze kop niet in het zand blijven steken. Er overlijden nog steeds vrouwen doordat in achterkamertjes op onprofessionele wijze abortussen worden uitgevoerd.”
Volgens een rapport dat vorige maand werd gepubliceerd, worden jaarlijks 300.000 abortussen uitgevoerd in Kenia. Van de betrokken vrouwen zouden er 2600 overlijden als gevolg van complicaties.