Militaire confrontatie Verenigde Staten en Rusland dichterbij
Wekelijks levert RD-correspondent Martin Janssen commentaar op actuele gebeurtenissen in het Midden-Oosten. Vandaag: militaire confrontatie tussen VS en Rusland lijkt kwestie van tijd.
Het was afgelopen zaterdag twee jaar geleden dat Rusland een militaire operatie in Syrië startte. Moskou bereikte hiermee dat de Syrische president Assad zich geen zorgen meer hoeft te maken over zijn positie, terwijl de Russische militaire aanwezigheid in Syrië voor 49 jaar werd veiliggesteld.
De oorlog in Syrië kan nog steeds onaangename verrassingen opleveren. Uit het feit dat er nu al over de wederopbouw van dit land gesproken wordt, blijkt echter dat het einde van de zich voortslepende oorlog hoogstwaarschijnlijk aanstaande is.
Toen de Syrische crisis in 2011 uitbrak maakte het Westen een aantal fatale inschattingsfouten. De Syrische oppositie werd aangemoedigd om niet met het regime in Damascus te onderhandelen. Zonder onderhandelingstafel bleven echter alleen nog de wapens over.
Dat het Westen nog steeds weinig geleerd heeft, bleek onlangs toen westerse politici riepen dat ze geen bijdrage zullen leveren aan de wederopbouw van Syrië zolang Assad nog in Damascus zit.
Hilarisch, als je bedenkt dat landen zoals Iran, Rusland en China helemaal niet willen dat het Westen in Syrië gaat investeren. Momenteel bezoeken Chinese zakenlui massaal Damascus en in Syrische media verschenen foto’s van Chinese investeerders die een weeshuis in Homs bekeken.
De Verenigde Staten kampen in Syrië met het dubbele probleem dat ze hier te weinig militairen hebben, terwijl de strijders die er wél zijn de Amerikanen vijandig gezind zijn. Alleen de Koerden kunnen tot het westerse kamp in Syrië gerekend worden, maar het Koerdische referendum in Irak zal in hun nadeel gaan werken. Landen zoals Iran en Turkije zijn er sindsdien op gebrand om Koerdische aspiraties in Syrië de grond in te boren.
De Syrische Koerden gingen ervan uit dat de Amerikaanse luchtmacht hen zou beschermen, maar dit verandere enkele dagen geleden. Op 20 september werd bij het Syrische Deir al-Zor namelijk de Russische generaal Valery Asapov gedood. Waarschijnlijk door een raket die werd afgeschoten vanuit een gebied ten noorden van Deir al-Zor dat in handen is van de door de Koerden gedomineerde Syrische Democratische Krachten (SDK).
Door dit incident werd duidelijk dat er Russische speciale eenheden actief zijn in Deir al-Zor. Experts dachten tot voor kort dat de Russische interesse in Syrië zich tot het westelijk deel van dat land beperkte. De belangrijkste Syrische oliebronnen liggen echter bij Deir al-Zor. De Syrische Koerden hadden die graag in handen gekregen om hun eigen autonome regio in Syrië te financieren.
Moskou heeft begrepen dat de olie-inkomsten uit dit gebied belangrijk zijn voor de toekomstige economische ontwikkelingen in Syrië. Door de dood van generaal Asapov kwamen de Verenigde Staten en Rusland in oostelijk Syrië plotseling lijnrecht tegenover elkaar te staan. Er is slechts een vonk nodig om de situatie hier verder te doen escaleren.