Binnenland

Bonden wijzen tweede verplichte taal af

Zowel de Algemene Onderwijsbond (AOb) als de Onderwijsbond CNV voelt niets voor het verplicht stellen van een tweede vreemde taal voor alle Nederlandse scholieren, zoals de Onderwijsraad maandag voorstelde. Op dit moment doen alleen vwo-leerlingen verplicht examen in twee vreemde talen.

Onderwijsredactie
8 June 2004 09:27Gewijzigd op 14 November 2020 01:18

„Het plan verstoort het evenwicht in de profielen”, zegt een AOb-woordvoerder. „Het is wel goed als het leren van talen meer onder de aandacht wordt gebracht en dat Europa meer aandacht krijgt.”

De woordvoerder van de Onderwijsbond CNV noemt het voorstel van de Onderwijsraad strijdig met het kabinetsbeleid om scholen meer vrijheid te geven. „Laat scholen dit zelf beslissen. Een school in de grensstreek met Duitsland zal misschien een andere afweging maken dan andere scholen.”

Uitvoering van het plan zou extra geld kosten. „Dus boter bij de vis. Er moet dan wel geld beschikbaar komen voor de scholing van het personeel en de samenstelling van materiaal.”

De CNV-woordvoerder vreest ook dat onderwijs te veel zal worden beheerst door het bereiken van doelstellingen en dat zaken als het bijbrengen van waarden en normen onvoldoende waardering krijgen. „Bovendien is het niet goed als het Nederlandse onderwijs volledig door Europa wordt geregeld.”

Ook het volgen van een studie in het buitenland is volgens de Onderwijsraad een belangrijk middel om het Europees burgerschap te stimuleren. De helft van de universitaire studenten en eenderde van de hbo-studenten zou (een deel van) hun studie in het buitenland moeten volgen. De Nederlandse instellingen voor hoger onderwijs moeten ook veel meer buitenlandse studenten binnenhalen.

De Onderwijsraad vindt verder dat Nederlandse scholieren meer moeten weten over de manier waarop de Europese Unie in elkaar zit en functioneert.

De Onderwijsraad stelt vast dat de overheid en onderwijsinstellingen nog te weinig kaas hebben gegeten van wat Europa hun brengt. Daarom zou Nederland er goed aan doen in Brussel een Huis voor het Nederlandse Onderwijs te openen, waar de Nederlandse overheid en alle belangenbehartigers dicht bij het vuur hun krachten kunnen bundelen.

In het Brusselse ’voorkookcircuit’ is het absoluut noodzakelijk dat Nederland zijn stem op tijd laat horen. Zo kan Nederland vooraan zitten als Europees geld opnieuw wordt verdeeld, bijvoorbeeld van landbouw naar onderwijs. Volgens de Onderwijsraad moet de Europese Unie wel meer geld steken in onderwijs als de Europese kenniseconomie moet gaan floreren, zoals de EU in Lissabon heeft afgesproken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer