Vandaag eten we een zachtaardige reus
Een pompoen aansnijden vergt soms, zeker bij grotere modellen, heel wat kracht. Schil en vruchtvlees kunnen onwerkbaar hard zijn. Zo hard dat je er een mes mee in de vernieling kunt helpen. Dat alleen al kan een reden zijn om met een boogje om deze vruchtgroente heen te lopen. Of iemand van het sterke geslacht het zware werk te laten doen.
Maar pompoenen hoeven niet hard te zijn, zelfs al zijn ze flink aan de maat. De buckskinpompoen die kweker Sander Sanders uit Sprang-Capelle meegaf, weegt inclusief pitten, draden en schil meer dan 3 kilo. Best een reus, dus. Maar wel een zachtaardige. Hem in moten snijden, is een fluitje van een cent.
Ik bakte er ”reibekuchen” –een soort aardappelkoekjes– mee volgens een recept van Sanders. En weerstond de neiging om de uiensnippers eerst even te fruiten alvorens ze door het beslag te roeren. Gelukkig maar. In de meeste gevallen worden uien zachter, smakelijker en geuriger als je ze eerst even fruit. Maar in dit geval zorgen de rauwe snippers samen met de pompoenrasp waarschijnlijk net voor wat beet in deze hartige pannenkoekjes.
Dragon heb ik niet standaard in m’n keukenkastje noch in de kruidentuin staan. En dat zou zomaar voor meer mensen kunnen gelden. De anijssmaak is nogal uitgesproken. Maar in deze koekjes is dat juist een aanrader.
De maataanduiding in (milli)-liters is op het eerste gezicht een beetje eigenaardig, maar werkt wel. Dus heb ik dat maar zo gelaten. Het is zo’n recept waar de verhoudingen sowieso niet zo precies komen. Tip: 50 milliliter bloem is ongeveer een cup.
Een andere reden om een pompoen zo lang mogelijk onaangesneden te bewaren is dat je hem, zodra hij is aangesproken, ook verder moet verwerken. Zo veel rasp gaat er nu ook weer niet in een halve liter. Minder dan een kwart van de pompoen ging eraan op. Er blijft dus voldoende over voor een pan pompoensoep, voor geroosterde pompoenschijven uit de oven, voor zoete pompoentaart en wie weet zelfs voor pompoenmarmelade.
Reibekuchen
Ingrediënten (voor 20-25 stuks)
0,5 liter grof geraspte pompoen
2 uien
3 grote eieren
1 tl zout
1 tl gedroogde dragon
evt. extra tuinkruiden
50 ml bloem
boter en/of olie om in te bakken
Bereiding
Snijd de pompoen in kwarten en daarna in brede schijven. Schraap de draden en de pitten eruit. Schil één of twee schijven en rasp ze met een grove rasp. Snipper de uien fijn. Klop de eieren los.
Roer pompoen, ui, bloem, eieren, zout, dragon en eventuele andere tuinkruiden door elkaar. Als het eierbeslag te droog is, kan er nog wat melk worden toegevoegd.
Verhit een scheutje olie en/of wat olie in een koekenpan. Schep er met een eetlepel hoopjes beslag in. Bak de pompoenkoekjes op niet al te hoog vuur aan beide kanten bruin.