Buitenland

Laatste foto van komeetsonde ontdekt

De Europese komeetsonde Rosetta is al een jaar ter ziele, maar wetenschappers hebben alsnog een laatste foto gevonden, van een paar seconden voor zijn ondergang. De afbeelding is gemaakt op minder dan 20 meter boven de komeet 67P. De foto is vaag, omdat de satelliet er niet in is geslaagd het hele beeld naar de aarde te sturen.

ANP
28 September 2017 17:35Gewijzigd op 16 November 2020 11:35

De foto was bij toeval teruggevonden op de servers van de vluchtleiding in Duitsland. Die dacht dat de laatste foto eerder was gemaakt.

De Rosetta werd in 2004 gelanceerd. Na tien jaar vliegen zette de satelliet een onbemande verkenner, de Philae, op het oppervlak van de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Dat was nog niet eerder gedaan. De komeet vloog toen op ruim een half miljard kilometer afstand van de aarde. De operatie verliep niet vlekkeloos: Philae kwam terecht in een spelonk waar zonlicht de lander moeilijk kon bereiken. Hierdoor raakte de batterij al snel na de landing uitgeput.

De batterij kon zich later wel weer opladen, waarna de lander allerlei metingen naar de Rosetta zond. Die stuurde ze door naar aarde. Op de komeet werden zuurstofmoleculen, waterdamp, koolmonoxide en stikstof-, zwavel- en koolstofverbindingen gevonden. Vooral de vondst van zuurstof was verrassend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer