’Ontrouw genetisch bepaald’
Genen bepalen mogelijk deels of iemand ontrouw is aan zijn of haar partner. Dit blijkt uit een Britse studie onder tweelingen aan het Thomas Hospital in Londen. Dit meldde de BBC op maandag.
De studie is uitgevoerd onder vrouwen. Als de ene helft van de tweeling ontrouw was of was geweest, bleek dat haar zuster circa 55 procent kans had eveneens de echtelijke geloftes te breken. Vooral identieke tweelingen, met identieke genen, trokken wat dat betreft samen op. Overigens zou volgens de BBC slechts 23 procent van alle vrouwen ontrouw zijn aan hun partner.
De genen zijn volgens de leider van het onderzoek, Tim Spector, echter zeker niet allesbepalend voor overspelig gedrag. Ook sociale factoren spelen een belangrijke rol. Daarnaast is het volgens Spector niet zo dat er bepaalde „ontrouw–genen" bestaan. Het zou eerder gaan om een combinatie van erfelijke factoren, zoals onder meer de neiging om risico’s te nemen.
Volgens psychologen is het overigens erg moeilijk te bepalen welke aspecten van iemands gedrag genetisch zijn bepaald en welke zijn aangeleerd. De BBC citeert een deskundige die zegt dat als een kind ziet hoe zijn moeder zijn vader ontrouw is, dat kind mogelijk een grotere kans heeft later zijn partner ook te bedriegen omdat het denkt dat relaties nu eenmaal zo zijn.