Binnenland

’Zorg kan 3 miljard euro goedkoper’

Ziekenhuizen kunnen ruim 3 miljard euro per jaar besparen door efficiënter te werken. Dat stelt bestuursvoorzitter P. Bakker van postbedrijf TPG die op verzoek van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) de logistieke processen in de zorgsector heeft doorgelicht. Bakker spreekt van een efficiencywinst van 20 tot 25 procent.

ANP
7 June 2004 12:48Gewijzigd op 14 November 2020 01:18

Volgens Bakker blijkt dat logistieke verbeteringen bovendien de kwaliteit ten goede komen. Patiënten hoeven minder vaak naar het ziekenhuis, ze hoeven daar ter plekke minder lang te wachten en kunnen voor, tijdens en na de behandeling rekenen op meer aandacht van verpleegkundigen en artsen. Minister Hoogervorst zei maandag niet van plan te zijn de 3 miljard winst zelf te gaan incasseren. „De zorgsector al dat zelf moeten verdienen, zodat we de zorg ook op lange termijn betaalbaar houden”, zei de minister. Hij hoopt dat ziekenhuizen door meer concurrentie vanzelf geprikkeld worden om anders te gaan werken. Volgens hem is het belangrijk dat ziekenhuizen daarbij de patiënt centraal stellen.De TPG–topman berekende dat ziekenhuizen binnen drie tot vijf jaar 2 tot 2,5 miljard euro goedkoper kunnen uit zijn als ze sneller vaststellen of patiënten al dan niet in aanmerking komen voor een soort standaardbehandeling. Op die manier weten patiënten en behandelaars beter waar ze aan toe zijn en krijgen de artsen meer grip op het behandeltraject. Volgens Bakker leert de ervaring dat 60 tot 80 procent van de patiënten in aanmerking komt voor een ’standaardbehandeling’.

Ook de geneesmiddelenverstrekking kan efficiënter, stelt Bakker. Daarvoor moeten zorgverzekeraars geneesmiddelen voor chronisch gebruik rechtstreeks bij de producent inkopen op basis van de voorspelde vraag van hun klanten. Via een elektronisch voorschrijfsysteem kan de huisarts aangeven welk medicijn de patiënt nodig heeft. De medicijnen worden in een centraal magazijn klaar gemaakt en rechtstreeks bij de patiënt afgeleverd. De apotheker komt er niet meer aan te pas. Binnen twee tot drie jaar levert dit een efficiencywinst van 700 tot 850 miljoen euro per jaar op, verwacht Bakker.

Met dit voorstel is apothekersorganisatie KNMP niet blij. Voorzitter M. Favie stelt dat dit gevaarlijk is voor de volksgezondheid, omdat de controlerende en begeleidende rol van de apotheker daardoor wegvalt. Ook chronische patiënten veranderen en hun medicatie moet in de gaten gehouden worden, aldus zijn commentaar.

Tot slot heeft hij gekeken naar de logistiek van de inkoop van andere goederen in de sector. Die kan volgens hem ook stukken efficiënter, door de bestellingen te bundelen en onder te brengen in een centraal magazijn. Dat zou 150 miljoen euro per jaar kunnen schelen.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zegt blij met het rapport te zijn. Maar de ziekenhuizen plaatsen er wel een kanttekening bij. Want zonder een herziening van het zorgstelsel en verbetering van de bekostigingssystematiek is het allemaal niet mogelijk, stelt de NVZ. Voor die bekostigingssystematiek moeten kostenplaatjes aan alle verschillende behandelingen worden gekoppeld (dbc’s). Juist de invoering van die zogeheten diabnose behandelcombinatie’s in de financiering van de ziekenhuizen, loopt vertraging op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer