Buitenland

Venezolanen betogen massaal

Nadat zaterdag tienduizenden Venezolanen in de hoofdstad Caracas de straat waren opgegaan om te vieren dat er waarschijnlijk een referendum komt over de positie van president Hugo Chavez, was het zondag de beurt aan de aanhang van Chavez. Opnieuw demonstreerden tienduizenden mensen, maar dit keer voor de president en diens ”volksrevolutie”.

AP
7 June 2004 11:03Gewijzigd op 14 November 2020 01:18

Diosdado Cabello, de leider van Chavez’ Beweging van de Vijfde Republiek, verklaarde in een zee van rode baretten -het handelsmerk van Chavez- dat het „nu onze beurt” is. „Dit is om onze president, het volk en onze revolutie te verdedigen.” Voor veel arme Venezolanen betekent Chavez’ zelfverklaarde revolutie hoop op betere gezondheidszorg, beter onderwijs en een grotere toegang tot ’s lands olierijkdommen. Voor zijn vele tegenstanders betekent Chavez’ leiderschap echter meer overheidsbemoeienis en retoriek.

De oppositie had Chavez er de afgelopen maanden van beschuldigd onder een referendum uit te willen komen. In een reactie op de aankondiging van de kiesraad dat er waarschijnlijk toch een volksstemming over zijn positie zou komen, ging Chavez akkoord en sprak het vertrouwen uit dat hij als winnaar uit de bus komt. „Ik ga de uitdaging aan.” Beschuldigingen van fraude hield hij voor zich.

Hoewel Chavez zegt vertrouwen te hebben in de uitkomst van het referendum, blijkt uit opiniepeilingen dat een meerderheid van de Venezolanen hem naar huis wil sturen. Het referendum is pas geldig als de neestemmers een meerderheid behalen en dat gebeurt pas met meer dan de 3,8 miljoen stemmen waarmee de president in 2000 de verkiezingen won. De meest waarschijnlijke datum voor de volksraadpleging is 8 augustus.

Chavez werd in 1998 tot president gekozen en twee jaar later herkozen voor een termijn van zes jaar. Twee jaar geleden werd hij na een coup kortstondig afgezet. Vorig jaar organiseerden de oppositie en een aantal vakbonden een twee maanden durende staking in de Venezolaanse olie-industrie. Bij gewelddadige protesten tegen de regering vielen het afgelopen jaar meer dan vijftig doden.

De Venezolaanse grondwet biedt de mogelijkheid om halverwege de termijn van een president een stemming te houden over zijn positie als 20 procent van de kiezers een petitie daartoe ondertekent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer