VS: Binnen enkele dagen nieuwe resolutie Irak
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties „zal binnen enkele dagen" een resolutie aannemen die de machtsoverdracht in Irak regelt. Dat zeiden de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell en Nationale Veiligheidsadviseur Condoleezza Rice zondag tegen Amerikaanse televisiestations. De Veiligheidsraad kwam ook zondagavond bijeen om over het Irak–beleid te spreken.
De nieuwe resolutie stelt duidelijk dat de internationale troepenmacht in Irak vertrekt als de interim–regering, die 30 juni de macht overneemt, daarom vraagt. Ook krijgt de Iraakse regering alle verantwoordelijkheden. Over de relatie tussen de troepenmacht en de interim–regering wordt echter niets gezegd, ondanks het verzoek van onder meer Rusland om de Irakezen ook de volledige zeggenschap te geven over de militaire operaties.
Irak en de Verenigde Staten hebben zondag brieven afgeleverd bij de Verenigde Naties in New York, waarin beide landen aangeven goede afspraken te zullen maken over de rol van Bagdad in operaties van de buitenlandse troepenmacht. Irak zal daartoe een speciaal Ministerieel Comité voor Nationale Veiligheid oprichten, waarin ook Amerikaanse commandanten zitting nemen. Het was nog onduidelijk wat er moet gebeuren als het Iraakse bestuur Amerikaanse militaire plannen afkeurt.
Er is nog geen datum vastgesteld voor de stemming over de resolutie. De Amerikaanse president Bush zei zaterdag al tijdens zijn bezoek aan Rome vol vertrouwen te zijn en te verwachten dat de Veiligheidsraad het nieuwe plan volgende week zal goedkeuren.
De nieuwe Iraakse premier Allawi zei vrijdag tegen een snel vertrek van de internationale troepenmacht te zijn. Hij liet blijken dat de bezettingsmacht zolang moet blijven totdat Irak weer een functionerend veiligheidsapparaat en leger heeft. Bush zei dan ook zaterdag in Rome dat de Amerikaanse troepen blijven na de machtsoverdracht in Irak „op verzoek van een soevereine regering".
Irak zal na de soevereiniteitsoverdracht eind deze maand in elk geval de doodstraf weer invoeren. Ex–president Saddam Hussein kan die straf krijgen, aldus de nieuwe minister van Justitie, Malik Dohan al–Hassan. De bewindsman wees erop dat „de doodstraf slechts opgeschort is in Irak, maar met de terugkeer van de soevereiniteit verplicht niets ons om die opschorting te handhaven. Wij willen de doodstraf herstellen voor nauw omschreven zaken", aldus de minister. De Amerikanen hadden de doodstraf opgeschort na de val van Bagdad in april 2003.
Het geweld hield zondag intussen aan. Op een basis van de Iraakse veiligheidsdiensten ten noorden van Bagdad is zondag een aanslag met een autobom gepleegd. Daardoor zijn zeker negen doden en tientallen gewonden gevallen. De slachtoffers zijn Irakezen.
Een groep die onder leiding zou staan van Abu Musab al–Zarqawi, heeft volgens een bericht op een islamitische website de „zelfmoordaanslag" opgeëist. Al–Zarqawi, die banden zou hebben met het al–Qaedanetwerk van Osama bin Laden, wordt door de Amerikanen gezien als de drijvende kracht achter het aanhoudende geweld tegen de bezettingsmacht in Irak.
Bij een andere incident in Irak zijn twee Poolse burgers doodgeschoten, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Warschau zondag. Een derde Pool raakte gewond. Het drietal werkte voor een Amerikaanse beveiligingsfirma. Nog eens twaalf mensen stierven zaterdag door een aanslag op een politiepost ten zuiden van Bagdad.