Groen & duurzaamheid

Geen concentratie? Ga met je laptop de natuur in

Werken in de buitenlucht zorgt volgens Eline van de Veen voor meer creativiteit en inspiratie. Wie een dag zijn kantoor wil inwisselen voor een werkplek midden in de natuur, kan via Seats4Silence (letterlijk ”Plaatsen voor stilte”) een plek op een stille locatie boeken. Oprichtster Eline van de Veen: „Veel mensen ervaren tegenwoordig een te hoge werkdruk. Mijn oplossing: ga de natuur in.”

Mirjam van der Ploeg (ND)
19 September 2017 08:46Gewijzigd op 16 November 2020 11:30
Werken in de natuur kan een soort vakantiegevoel geven. beeld iStock
Werken in de natuur kan een soort vakantiegevoel geven. beeld iStock

Ik kreeg al een melding dat je kwam. Welkom, zegt gastvrouw Ageeth Vernooij. Ze is eigenaar van theetuin De Winkel in Cothen, een van de locaties die aangesloten zijn bij Seats4Silence. „Ga zitten waar je wilt, zoek maar een rustig plekje.” In de grote tuin, die omringd wordt door weilanden, staan allerlei tafeltjes en tuinstoelen. In een van de bomen in de tuin hangt een hangmat. Er zijn verschillende hoekjes waar je afgezonderd kunt gaan zitten. Het is nog rustig, dus een plekje onder een parasol aan de grote tuintafel maakt een perfecte werkplek.

De theetuin van Vernooij is een van de 27 plekken waar je via Seats4Silence een werkplek in de natuur kunt reserveren.

Het concept is in 2014 bedacht door Eline van de Veen, en bedoeld voor zzp’ers, freelancers en andere mensen die niet gebonden zijn aan een vaste werkplek. Zij kunnen via Seats4Silence een dag(deel) hun werkkamer verruilen voor een rustige plek in de natuur. „In de buitenlucht kunnen mensen zich vaak veel beter ontspannen”, zegt oprichtster Van de Veen. „Binnen is er altijd een gereguleerd klimaat, dat bij de koffieautomaat hetzelfde is als achter je computer. Buiten heb je veel meer frisse lucht en worden al je zintuigen geprikkeld. Er is daardoor in je hoofd meer ruimte voor nieuwe dingen.”

De theetuin van Vernooij is ”écht stil”, valt in de omschrijving op de website te lezen. Daarvan is geen woord gelogen. Op een enkele tractor in de verte na, blijft het overige geluid beperkt tot de wind die door de bomen waait. Af en toe zijn op de achtergrond andere gasten van het theehuis hoorbaar, die hun fietstocht hebben onderbroken voor een kop thee of stuk taart. Maar de tuin is groot genoeg om hier geen last van te hebben en afgezonderd te kunnen werken. De natuur en de rust maken dat het wel vakantie lijkt. De rugleuning van de stoel een paar standjes achteruit zetten en de ogen sluiten is dan ook verleidelijk.

„Buiten werken is niet voor iedereen weggelegd”, zegt initiatiefnemer Eline van de Veen. „De associatie met vakantie ligt inderdaad voor de hand. Maar dit is voor sommige mensen alleen maar fijn, omdat je met die mindset minder stress ervaart, ook over moeilijke dingen.”

Beginfase

Seats4Silence is een onderdeel van Seats2Meet. Dit initiatief uit 2007 geeft met hetzelfde boekingssysteem mensen de gelegenheid om werk- en ontmoetingsplekken te boeken. Waar bij Seats2Meet de nadruk ligt op het contact tussen mensen en het delen van kennis, is het netwerk van Seats4Silence-gebruikers nog relatief klein. De kans om andere freelancers op dezelfde locatie te treffen is vooralsnog niet groot. „Seats4Silence zit nog in de beginfase”, zegt Van de Veen. „We zijn nu vooral bezig met het zo goed mogelijk presenteren van de werkplekken, zodat mensen sneller een goede match vinden die aansluit op hun wensen.”

De locaties zijn namelijk divers: van theetuinen naast een boerderij tot een caravan midden in het bos. „Het verschilt per persoon welke locatie het meest geschikt is. De één wil wat geroezemoes op de achtergrond en tussendoor een kopje koffie kunnen bestellen, de ander wil helemaal niks om zich heen hebben behalve zichzelf.” Er zijn dan ook weinig voorwaarden om een Seats4Silence-locatie te kunnen worden, zegt Van de Veen. „In principe kunnen heel veel bedrijven zich aansluiten. Maar het gedachtegoed moet wel worden gedeeld. Mensen moeten dezelfde waarde aan de natuur hechten en dat ook meenemen in hun onderneming.”

In eerste instantie lijkt Seats4Silence vooral gericht op het werken in de buitenlucht. Toch kun je op verschillende locaties ook binnen aan de slag, voor dagen waarop het weer het niet toelaat om comfortabel buiten te werken.

De theetuin in Cothen heeft een serre die uitkijkt op de tuin. Hoewel hier niet het waaien van de wind te voelen is, verandert er niets aan het uitzicht op de weilanden en de rustige sfeer.

Niet alle locaties hebben dit soort binnenplekken; in de omschrijvingen op de Seats4Silence-site valt te lezen of er een mogelijkheid tot binnen zitten is.

Sommige locaties houden extra rekening met laptopgebruikers. Wie buiten met een laptop wil werken, kan bijvoorbeeld baat hebben bij een verlengsnoer voor elektriciteit of een zonnekap tegen fel licht op het scherm. Verschillende aanbieders van werkplekken bieden dit soort hulpmiddelen aan.

Afwisseling

In de theetuin van Vernooij wiegen twee schommels zachtjes heen en weer aan een klimrek. Enkele meters opzij ligt een poes tevreden te spinnen in de zon. Het totale gebrek aan afleiding is prettig en werkt motiverend. Een keer geen stapels papieren op de hoek van het bureau en geen gesprekken in de buurt waarbij negeren geen optie is. Het vinden van concentratie kost daardoor weinig moeite. Volgens Eline van de Veen is het tegenwoordig steeds gebruikelijker om niet al je werk op één plek te doen. „Niet elke fase van je werk vraagt namelijk om dezelfde omgeving. Het redigeren van mijn boek deed ik bijvoorbeeld eerst binnen, maar toen werd ik gek. Toen ik het buiten probeerde, lukte het ineens om acht uur achter elkaar geconcentreerd te werken.”

Met Seats4Silence wil Van de Veen mensen uit de stad verbinden aan het landelijk gebied. „Dit soort krimpgebieden staat onder druk door schaalvergroting. Ik wil meer mensen uit de stad hiernaartoe laten komen, ook al is het maar tijdelijk. Nu zie je er voornamelijk vijftigplussers op de fiets. Daar mag best verandering in komen.”

Een onderdeel van het concept is het werken met ”sociaal kapitaal”. „Wie zich bij ons wil aansluiten, moet openstaan voor de deeleconomie. Daarin staat geld niet centraal”, zegt Van de Veen. De meeste Seats4Silence-locaties vragen dan ook geen financiële vergoeding voor de werkplek, maar bijvoorbeeld een tegenprestatie in de vorm van het kenbaar maken van het bezoek op sociale media.

Gebruikers kunnen inmiddels op 27 locaties terecht, waarvan de meeste in de regio Utrecht liggen. Andere vestigingen zijn onder meer in de omgeving van Den Bosch, Groningen, Deventer, Apeldoorn en Zuid-Limburg. Van de Veen hoopt het aantal locaties te kunnen vergroten. „We willen wel het liefst dat dit per regio gebeurt: dat er groepjes ontstaan van mensen die het initiatief kennen, er enthousiast over raken en zich erbij aansluiten.”

„De ruimte om me heen geeft rust”

Sybren Bouwsma (38) uit Hengelo is outdoor life-coach en werkt daardoor vaak in de natuur. Sinds een jaar maakt hij gebruik van Seats4Silence-locaties.

„Vorig jaar moest ik een keer in de buurt van Utrecht zijn; toen heb ik voor het eerst op zo’n locatie gewerkt”, zegt Bouwsma. Voor zijn gevoel werkt hij in de buitenlucht op een andere manier. „In principe doe ik op zo’n plek hetzelfde werk als ik thuis zou doen. Ik neem mijn laptop mee en ga aan de slag. Maar de omgeving is heel anders. De ruimte om me heen geeft me rust, dat vind ik prettig. Ik ben een buitenmens, dus ik vind het fijn als ik het zo kan combineren.”

In de buurt van Hengelo is vooralsnog geen ondernemer aangesloten bij Seats4Silence. Bouwsma hoopt daarom dat het aantal locaties nog zal uitbreiden. „Ik merk dat ik er niet speciaal voor op stap ga. Ik maak er alleen gebruik van als ik sowieso al in de buurt van zo’n locatie moet zijn. En ik ben afhankelijk van het openbaar vervoer, waardoor sommige locaties afvallen.” Verschillende locaties zijn alleen met de auto, fiets of een buurtbusje te bereiken. „Maar gelukkig zijn er ook plekken die redelijk dicht bij een station liggen”, zegt Bouwsma.

De bekendheid van het concept kan volgens hem nog wel wat groeien. „Als ik het er met vrienden over heb, zijn mensen vaak enthousiast, maar ze kennen het niet. Ik denk dat buiten werken best veel mensen aanspreekt, maar dan moeten ze wel weten dat deze mogelijkheid er is.”

„Ik krijg hier meer nieuwe ideeën”

Marloes van Oorspronk (37) uit Zuilen organiseert rustvakanties met haar bedrijf MarLuz en maakt regelmatig gebruik van Seats4Silence-locaties.

Ze kent het concept nu twee jaar. Inmiddels heeft ze meerdere Seats4Silence-locaties in de omgeving van Utrecht bezocht. „Door een groene, rustige omgeving ervaar ik veel meer ruimte voor nieuwe ideeën. Ik kan dan van een afstandje naar mijn eigen werk kijken.” Dat ze een vakantiegevoel krijgt tijdens het werken ziet Van Oorspronk juist als een voordeel. „Werk en privé lopen op die manier steeds makkelijker in elkaar over, ik vind het mooi als dat kan.”

Door de kleinschaligheid zijn er op Seats4Silence-locaties lang niet altijd andere mensen aan het werk. Maar dat is voor Van Oorspronk ook niet de belangrijkste reden om er gebruik van te maken. „Ik vind het vooral leuk om nieuwe plekken te ontdekken. En ik maak graag een praatje met de eigenaar van zo’n locatie: wie weet kun je nog wat voor elkaar betekenen. Ik mag gratis een dagje op die locatie werken en kan in ruil daarvoor bijvoorbeeld helpen als er een probleem is met de computer.”

Het inschrijfsysteem vindt ze nog een beetje log. „Je moet toch het een en ander invullen als je een locatie boekt. Soms beslis ik op de dag zelf dat ik graag buiten wil werken, als het lekker weer is bijvoorbeeld.” Veel locaties zijn elke dag open, omdat ze ook een horecagelegenheid hebben. „Daar rijd ik soms zonder te boeken even langs. Wellicht dat er in de toekomst een mogelijkheid komt om ook ter plekke in te loggen, zodat andere gebruikers weten wie waar aan het werk is. Dat lijkt me handig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer