„NZa moet verzekeraars aanpakken”
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet in actie komen tegen het financieel afknijpen van thuiszorginstellingen door zorgverzekeraars.
Die oproep deed directeur Buijing woensdag in het vakblad Zorgvisie.
Buijing reageerde daarmee op een recente aankondiging van thuiszorgorganisatie Buurtzorg Nederland om een cliëntenstop in te stellen. Topman De Blok van Buurtzorg zei daarbij geen nieuwe cliënten meer te durven aannemen.
Het risico dat verzekeraars geleverde zorg achteraf niet willen vergoeden en de instelling opzadelen met een financiële strop is volgens hem te groot.
Buijing zegt dat een op de vijf thuiszorgaanbieders momenteel al een cliëntenstop hanteert. Ook bevestigt hij dat zorgverzekeraars soms weigeren reeds geleverde zorg te vergoeden.
In 2015 zou een bedrag van 80 miljoen euro aan gedeclareerde thuiszorg (verzorging of verpleging) niet zijn uitbetaald, vorig jaar zou het zelfs gegaan zijn om een bedrag van 194 miljoen.
Buijing geeft toe dat verzekeraars soms bereid zijn om in de loop van het jaar nog extra geld bij te leggen als de vraag naar thuiszorg groter is dan verwacht. Onbekend is volgens hem wel dat ze daarbij vaak strafkortingen aan instellingen opleggen, soms ter waarde van 5 procent van de jaaromzet.
De inzet van de NZa is volgens hem vooral geboden omdat vooral kleine thuiszorginstellingen door verzekeraars veelvuldig worden gedwongen onder de kostprijs te werken. Daarbij zouden ze slechts 70 tot 75 procent willen betalen van het tarief dat door de NZa is vastgesteld.