Onrust over stemming brexitwet
Tienduizenden demonstranten verschenen zaterdag in Londen in een poging de stemming over een belangrijke brexitwet te beïnvloeden.
De stemming over de uittredingswet wordt maandagavond gehouden. De Labourpartij stemt tegen. Dat is niet omdat partijleider Jeremy Corbyn vanaf nu een liefhebber is van de interne markt van de Europese Unie, maar om politieke redenen. Als gevolg hiervan wordt de steun voor de wet wankel. De regerende Conservatieve Partij van premier May verloor in juni de meerderheid en is afhankelijk van de Noord-Ierse DUP.
De regering wil op basis van die wet naar eigen goeddunken meer dan 12.000 Europese richtlijnen overnemen in het Britse wetboek. Dat betekent dat dezelfde regels blijven gelden zodra de Britten de EU verlaten. Tegenstanders spreken van een inbreuk op de scheiding van machten. Ook onder de Conservatieve parlementsleden is de steun niet gegarandeerd. Er zijn trouwens ook parlementsleden van Labour die voor de uittredingswet willen stemmen.
De Britse vakbonden hebben opgeroepen tegen alle brexitwetten te stemmen. Volgens Frances O’Grady, leider van het Trades Union Congress, is het verkeerd om de interne markt te verlaten zolang er niet iets beters is. Dat laatste is er volgens haar nog steeds niet.
De positie van May wordt verder verzwakt omdat de scheidingsonderhandelingen met de EU stroef verlopen. Sinds de verkiezingen in juni zijn er doorlopend geruchten over plannen om te proberen de premier weg te stemmen als partijleider, maar tot nu toe heeft zich niemand gemeld die het tegen haar wil opnemen.
Vogels
De Britse regering zou in het noorden van Engeland een beschermingszone van 20 kilometer langs de kust kunnen uitroepen voor zeldzame zeevogels. Dat zegt de milieuorganisatie RSPB. Momenteel worden vogels in deze strook beschermd volgens Europese wetten, maar die vervallen zodra in 2019 de brexit een feit is. Het gaat om 200.000 zeevogels zoals de noordse stern en de arctische papegaaiduiker.