ACM: TenneT voldeed niet aan wet bij storing
Stroomnetbeheerder TenneT heeft bij een grote stroomstoring in Diemen in maart 2015 niet aan zijn wettelijke verplichtingen voldaan. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald in een geschil dat de staalproducent Tata Steel had voorgelegd.
Door de storing zaten ruim een miljoen huishoudens in Noord-Holland en Flevoland ruim een uur zonder stroom. Ook het treinverkeer in het hele land werd verstoord, net als het vliegverkeer op Schiphol. Tata zegt flinke schade te hebben gelegen doordat de productie bij de hoogovens in IJmuiden geruime tijd stil lag.
Uit eerder onderzoek bleek dat de storing een gevolg was van falende techniek en een menselijke fout. Een storing in een onderdeel van het net mag volgens de wet echter niet tot een stroomuitval leiden. TenneT heeft deze norm overtreden door de manier waarop het station Diemen is ontworpen, aldus de ACM.
TenneT waarschuwt dat de elektriciteitsrekening fiks zal oplopen door de investeringen die nodig zijn om wel aan de wettelijke norm te voldoen. Het noemt daarbij een totaalbedrag van zo’n 7 miljard euro. Daar draait uiteindelijk de gebruiker voor op via de elektriciteitsrekening. Per huishouden zou het gaan om een bedrag van 920 euro.
De kans op storingen is nu al heel erg klein, stelt TenneT. De afgelopen tien jaar lag de beschikbaarheid van het hoogspanningsnet altijd op bijna 100 procent. Daarom is het volgens de netbeheerder onnodig en „maatschappelijk onwenselijk” om zulke grote investeringen te doen.
De ACM komt op basis van eigen onderzoek overigens tot een veel lager bedrag. Met aanpassingen aan een aantal belangrijke hoogspanningsstations kan het net volgens de toezichthouder al veel robuuster worden gemaakt. De kosten daarvan schat de ACM op zo’n 100 miljoen euro.