Binnenland

Paspoort ondanks uitreisverbod om terreur

Van vier mensen die stonden gesignaleerd vanwege de staatsveiligheid was dat door fouten niet zichtbaar in de Basisregistratie Personen (BRP), het bevolkingsregister. In één geval kreeg iemand die als antiterreurmaatregel een uitreisverbod had gekregen hierdoor toch een paspoort. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) bekendgemaakt na onderzoek.

ANP
8 September 2017 21:47Gewijzigd op 16 November 2020 11:25

Gemeenten moeten de signaleringen in het Register Paspoortsignaleringen (RPS) handmatig overnemen in het bevolkingsregister. Dat is volgens Plasterk foutgevoelig. Hij werkt daarom aan geautomatiseerde verwerking. Aan mensen die in het RPS staan kan een paspoort worden geweigerd.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat de gemeenten fouten inmiddels hebben hersteld. De gemeente die op 10 april van dit jaar het paspoort had verstrekt aan iemand met een uitreisverbod, heeft het document op 11 augustus weer ingetrokken.

Hoewel één keer een paspoort is gegeven aan iemand die vanwege de staatsveiligheid in het register stond, is dat vaker gebeurd bij mensen die om andere redenen stonden gesignaleerd. In augustus bleek dat van 2729 gesignaleerde personen er in totaal 75 een paspoort hadden gekregen. In de meeste gevallen ging het om signaleringen vanwege schulden (64), maar bijvoorbeeld ook een keer om iemand die onherroepelijk was veroordeeld.

In juni bleek dat van de in totaal 2291 signaleringen er 345 niet waren verwerkt. Bij 260 mensen was het andersom: daar stond de signalering wél genoteerd, maar was die inmiddels al opgeheven. Plasterk heeft de betrokken gemeenten hierop aangesproken, laat hij weten, maar bij een hercontrole in augustus waren nog lang niet alle fouten hersteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer