Bonden blijven worstelen met prepensioenplannen
Verhoging van de leeftijd waarop mensen kunnen stoppen met werken blijft voor FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond bespreekbaar. De kosten voor het stukgelopen voorjaarsoverleg over de toekomst van het vroegpensioen, leggen de bonden op het bordje van de werkgevers.
Dat hebben de twee bonden, die samen 30 procent van alle vakbondsleden vertegenwoordigen, donderdag gezegd tijdens een gezamenlijke persconferentie over de komende CAO-onderhandelingen.
Volgens voorzitter H. van der Kolk van FNV Bondgenoten hebben de bonden tot nu toe meegewerkt aan het doel om mensen langer te laten doorwerken, omdat zij daar zaken als een hoger pensioen voor terugkregen. Vakbonden vinden het ook belangrijk om per sector verschillende regelingen te kunnen afspreken. Werknemers bij bedrijven waar veel zwaar werk wordt verricht, kunnen daardoor nu vaak eerder stoppen.
De plannen van het kabinet om het prepensioen af te schaffen, waardoor werknemers niet langer belastingvrij kunnen sparen om voor hun 65e ermee op te houden, doorkruisen deze afspraken. „Het kabinet heeft daar de basis onderuit geslagen,” aldus de Bondgenoten-voorzitter.
Met voorzitter J. Jongejan van de CNV Bedrijvenbond denkt Van der Kolk dat werknemers zich zullen vastklampen aan hun verworven rechten. Hierdoor zal een einde komen aan de geleidelijke verhoging van de leeftijd waarop mensen uittreden, waarschuwen zij.
Omdat de premies voor het sparen voor prepensioen niet langer aftrekbaar worden, gaan werknemers die willen doorsparen er in koopkracht op achteruit. FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond willen dit zo veel mogelijk verhalen op de werkgevers. Na het mislukte voorjaarsoverleg kondigden de bonden al aan dat zij zich niet gebonden voelen aan de afspraak over loonmatiging. „De nullijn is hiermee van de baan”, aldus Van der Kolk.
De arbeidskosten dreigen volgens de bonden nog verder te stijgen doordat werknemers vaker door ziekte zullen uitvallen als gevolg van het „geforceerd langer doorwerken.”
Door de hogere arbeidskosten blijft er minder geld over voor investeringen in arbeidsproductiviteit en verbetering van de concurrentiepositie, aldus de bonden. Zij halen hiermee uit naar het kabinet, dat verhoging van de productiviteit per werknemer hoog in het vaandel heeft staan.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt het wel „erg stoer” klinken wat de bonden zeggen, maar waarschuwt dat hun leden de dupe worden, omdat de kans op werkloosheid alleen maar groter wordt. „De bonden leven in een andere wereld en willen niet beseffen hoe de economie er voor staat en welke bedreigingen er de komende jaren liggen.”