EU eist opheffing vleesimportverbod
De Europese Commissie heeft donderdag gezinspeeld op tegenmaatregelen als Rusland niet onmiddellijk zijn invoerverbod voor vlees uit de Europese Unie opheft. Een woordvoerder van de Commissie noemde het verbod onnodig en onterecht.
Rusland schortte dinsdag de invoer van alle rund- en varkensvlees, gevogelte en een aantal zuivelproducten uit de EU op. Het eist dat de 25 lidstaten van de EU bij de export een uniform, door de Commissie uitgegeven veterinair certificaat gebruiken. Nu worden de inspectienormen weliswaar centraal in Brussel vastgesteld, maar gebruiken de lidstaten allemaal hun eigen document. Om dat te veranderen zouden EU-wetten gewijzigd moeten worden.
Commissie-woordvoerder Reijo Kemppinen suggereerde dat Moskou met de eis een ander doel voor ogen heeft dan het garanderen van de voedselveiligheid. „Wij zien geen enkele wetenschappelijke of inhoudelijke basis voor deze maatregelen, wat impliceert dat er andere redenen zijn.”
Woordvoerders van de Commissie wilden donderdag niet zeggen welke strafmaatregelen Brussel in petto heeft als Rusland niet luistert. Wel merkte een woordvoerder fijntjes op „dat men dit gedrag niet verwacht van een land dat lid wil worden van de WTO”, de wereldhandelsorganisatie. Kemppinen gaat ervan uit dat Rusland zal inbinden. „Het exporteert ook zelf landbouwproducten naar de Europese Unie, zoals eieren, melk en vlees.”
Voorzitter Prodi van de Europese Commissie telefoneerde gistermiddag met de Russische premier Fradkov om onmiddellijke opheffing te bepleiten van de plotselinge invoerstop van Europese landbouwproducten.
Ten minste elf lidstaten hebben al problemen bij de vleesuitvoer naar Rusland gemeld: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Letland, Nederland, Oostenrijk, Polen, Spanje en Tsjechië. Volgens Russische kranten is Moskou bezig over te schakelen van dure import uit de Europese Unie naar goedkopere leveranciers in eigen land of in landen zoals Wit-Rusland en Oekraïne.