Politiek

Eigen risico slaat weer in als een bom

Je kon er de afgelopen jaren je klok op gelijk zetten: in de tweede helft van het jaar brak de discussie over het eigen risico en de zorgpremie los. Dit jaar is niet anders, met de berichten dat het eigen risico volgend jaar naar 400 euro stijgt. Wat de kwestie dit jaar extra saillant maakt is de trage formatie. Twee partijen aan de formatietafel - CDA en de ChristenUnie - pleitten in de verkiezingscampagne juist voor verlaging van het eigen risico.

ANP
6 September 2017 16:25Gewijzigd op 16 November 2020 11:24

Patiëntenorganisaties, ouderenbond ANBO, de oppositie in de Tweede Kamer en zelfs coalitiepartij PvdA zijn niet te spreken over de gemelde stijging van het eigen risico. Die mag dan het automatische gevolg zijn van de hogere lonen in de gezondheidszorg, dat betekent niet dat de politiek daar maar in moet berusten, vinden zij.

Omdat er nog geen nieuwe regering is, is het huidige demissionaire kabinet verantwoordelijk voor de begroting van 2018. Dat kabinet wordt gedragen door VVD en PvdA. Maar coalitiepartner PvdA zegt bij het opstellen van de begroting aan handen en voeten gebonden te zijn door wat de VVD met CDA, D66 en ChristenUnie aan de formatietafel wel en niet besluit. Anderen wijzen erop dat de Kamer van een demissionair kabinet verwacht geen ingrijpende nieuwe maatregelen te nemen.

Het volgende kabinet kan na Prinsjesdag nog aanpassingen in de begroting maken en zou op die manier dus nog iets kunnen doen aan het eigen risico. Daar hangt echter wel een prijskaartje aan. Om de wens van CDA en CU - verlaging van het eigen risico met zo’n 100 euro - in vervulling te laten gaan is jaarlijks meer dan een miljard euro nodig.

Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zei in reactie op de voorspelde stijging van het eigen risico en de zorgpremie dat de zorgkosten stijgen en dat „dat toch op een of andere manier betaald moet worden”. Volgens een woordvoerder van de organisatie zijn de financiële reserves van de verzekeraars de afgelopen jaren al aangeboord om premiestijgingen te beperken. Toch baart het almaar stijgende eigen risico ook ZN zorgen. „Vooral voor kwetsbare groepen, zoals chronisch zieken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer